14 Ekim 2024 18:10

6284 kadınları nasıl koruyor?

Erkek şiddetine maruz kalan kadınların başvurabileceği en önemli düzenlemelerden biri olan 6284 sayılı Kanun hangi tedbirleri kapsıyor, hangi araçları devreye sokuyor?

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

6284 sayılı Kanun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor.

Bu kanun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor. Kanunda şiddet; fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle veya acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanıyor. Buna göre hakaret, aşağılama, öldürme, yaralama tehdidi, istenmeyen cinsel ilişkiye zorlanma, komşu, arkadaş ya da akrabalarla görüşmenin engellenmesi, ihtiyaçlar için yeterli para verilmemesi, kazanılan paraya el konulması vs. de şiddet olarak tarif ediliyor.

SIĞINMAEVİ

Kanuna göre şiddete uğrayan kadınların güvenli barınma alanına ihtiyaç duyması halinde aynı şehirde ya da başka bir şehirde uygun bir barınma yeri talep edilebiliyor. Devlet bu durumda şiddet mağduru kadına sığınmaevi sağlamakla yükümlü. Sığınakların adreslerinin gizli tutulması gerekiyor. Ancak bugüne kadar çok kez kadın sığınma evlerinin adresleri ifşa edildi. Bunun için aile mahkemesi kararı şart değil.

GEÇİCİ KORUMA

Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişinin zarar vermesini önlemek üzere şiddet mağduru ya da tehdidi altındaki kadın için eşlik edecek bir polis görevlendirilmesi talep edilebilir. Acil ve hemen müdahale edilmesi gereken bir durum söz konusu ise en yakın polis ya da jandarma yakın koruma vermekle yükümlü.

UZAKLAŞTIRILMA KARARI

Şiddet faili kişi için ortak konuttan ya da alandan uzaklaştırma kararı verilebilir. Karar süresi içerisinde konuta, iş yerine, çocuğun okuluna ve şiddet mağduru kişiye yaklaşma engellenebilir. Acil ve hemen müdahale edilmesi gereken durumlarda polisin şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişiyi herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın evden uzaklaştırma yetkisi ve sorumluluğu var.

İLETİŞİMİN ENGELLENMESİ

Şiddet failinin telefon, mail, sosyal medya veya herhangi bir yöntem aracılığıyla iletişim kurmasının engellenmesi talep edilebilir.

ADRESİN GİZLENMESİ

Can güvenliğinin tehdit altında olduğu durumlarda kimlik ve adres bilgilerinin tüm resmi kayıtlarda gizlenmesi istenebilir. Ancak bu yöntem etkin şekilde uygulanmadığı için çok sayıda kadın 6284 kapsamındaki koruma yöntemlerinden faydalanmaktan kaçınıyor.

KİMLİK BİLGİLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Can güvenliğinin tehdit altında olduğu durumlarda kimlik bilgilerinin değiştirilmesi talep edilebilir. Bu karar aynı zamanda önceki kimlikle kazanılmış pek çok hakkın kaybedilmesi anlamına da gelebiliyor. Bu nedenle şiddet failinden kaçmak için başka hiçbir yolun kalmadığı durumlarda tercih ediliyor.

SİLAHIN POLİSE TESLİM EDİLMESİ

Şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişinin silahının polise teslim edilmesi talep edilebilir. Bu kişi polis veya jandarma gibi mesleği nedeniyle silah taşıyan biri dahi olsa yine de silahını teslim etmesi sağlanabilir.

GEÇİCİ VELAYET

Evlilik devam ettiği sürece velayet anne ve baba tarafından ortak kullanılır. Ancak kadına ya da çocuklara şiddet uygulanması durumunda aile mahkemesi velayeti geçici olarak kadına verebilir. Kadın velayet için nafaka talebinde de bulunabilir.

GEÇİCİ MADDİ YARDIM

Geçici maddi yardım, şiddete maruz kalan kadının ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için kanun kapsamında verilebilecek maddi yardımdır. Belediyeden, kaymakamlıktan veya valilikten alınan maddi yardım “geçici maddi yardım”ın alınmasına engel değildir.

AİLE KONUTU ŞERHİ

Aile konut şerhi ile şiddet failinin tapusu kendisine ait olan ancak evlilik sırasında birlikte yaşanılan evin satışı engellenebilir.

GSS’DEN FAYDALANMA

6284 kapsamında koruma kararı alan bir kadın sigortalı olmasa ya da sigorta prim borcu olsa dahi genel sağlık sigortasından faydalanabilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'daki üniversitelerde okuyan kadın öğrenciler: 6284 sayılı yasa etkin uygulansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa