14 Ekim 2024 20:35

Erdoğan'dan 'yumuşama iklimi' sözleri: Uzattığımız eli koparttırmayız

Kabine toplantısı sonrası konuşan Erdoğan 'yumuşama iklimi'ne ilişkin, “Uzatılan elin sıkıca tutulmak yerine kopartılmaya çalışılmasına izin vermeyiz” dedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'deki sarayda toplandı. Saat 15.50'de başlayan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan, Türkiye'nin son dönemde “siyasette bir yumuşama iklimine girdiğini” söyleyerek, “Bunun yolu da evvelemirde siyasette diyalog zeminini güçlendirmekten geçiyor. Uzatılan elin sıkıca tutulmak yerine kopartılmaya çalışılmasına izin vermeyiz” dedi.

Yeni Anayasa gündemine ilişkin konuşan Erdoğan, ilk 4 madde tartışmalarına dair şunları söyledi; “Tüm siyasi partilerin yeni anayasa çağrımıza yapıcı cevap vermelerini samimiyetle temenni ediyoruz. Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili partimizin ve Cumhur İttifakı'nın herhangi sorununun olmadığını ilk 4 madde üzerinden yapılan tartışmaların sürece katkısı olmadığını ifade etmek istiyorum.”

İsrail'in Gazze'de durmayacağını, gözünü bölgedeki diğer ülkelere dikeceğini yeniden dile getiren Erdoğan, BM’yi eleştirdi: “Kendi personellerini dahi koruyamayan bir BM görüntüsü uluslararası sistem adına utanç ve kaygı vericidir. Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i durdurmak için daha neyi beklediğini açıkçası biz de merak ediyoruz.”

Erdoğan konuşmasını, “Bunun için yıllardır 'dünya beşten büyüktür' diyoruz. Gelinen noktada şu gerçeği hepimiz görmekteyiz. Siyonist emeller peşinde koşan İsrail hükümeti, Amerika ve Avrupa'nın koşulsuz desteğini aldığı müddetçe saldırılarını durdurmayacak. Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlarımız kapalı oturumda asıl planı ifade etmişlerdir. Bugün İsrail'in gönüllü sözcülüğünü üstlenenlerin geçmişte bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı için aynı cümleleri kurduklarını unutmadık” diye sürdürdü. Ancak hükümetin ve AKP’li vekil veya yöneticilerin İsrailli şirketler ile ticari anlaşmaları devam ettirdiği biliniyor.

İç cephe meselesi üzerine de konuşan Erdoğan, “Türkiye son dönemde siyasette bir yumuşama iklimine girdi. Siyasi aktörler arasında bilhassa milli meselelerde ortak paydada buluşma arayışları artmaya başladı” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

“Bölgemizin tamamında Türk, Türkmen, Arap, Kürt demeden herkesi kucaklayan bir kardeşlik ekseni kurmaya çalışıyoruz. Birileri hemen bu kardeşlik eksenini sabote edecek hal ve hareketlere girişiyor. Uzatılan elin sıkıca tutulmak yerine kopartılmaya çalışılmasına izin vermeyiz. Buna kayıtsız da kalmayız. Bölgemizde bunca ateş varken, her geçen gün ülkemize yaklaşırken herkes aklını başına almalıdır. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor. Her türlü tehdidi bertaraf etme irademiz tamdır. Milletimizin hafızasında yer edinmiş kötü sahnelerin tekrar yaşanmasına müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz.”

Son dönemlerde artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarı üzerinden yeniden gündeme gelen cezasızlık politikasına dair de “Cezasızlık algısının ortadan kaldıracak gereken kanuni düzenlemeleri yapacağız” diyen Erdoğan, şunları söyledi;  

“Aile Bakanlığımız bağımlılık, dijital bağımlılık, intihar, çocuk istismarı için sosyal risk haritaları oluşturacak. Aile rehberi sistemiyle çok erken safhada müdahale etme imkanı bulacağız. Özellikle suçun önlenmesine yönelik çalışmalara daha fazla ağırlık vereceğiz. Devletin görevi vatandaşın sağlıklı güvenilir gıdaya erişimini temin etmektir. Tarım Bakanlığımızın yaptığı denetimlerin gayesi budur. Gıda kontrol ekiplerimiz 990 bin denetim yapmıştır. Bu denetimleri arttırarak devam ettirecek, vatandaşımızın sağlığının tehlikeye atılmasına asla göz yummayacağız. Her türlü sıkıntılı durumu adil, hızlı ve şeffaf şekilde kamuoyumuzun bilgisine sunacağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de yaşanan hayvan katliamı Eskişehir'de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa