15 Ekim 2024 10:46

Befesa işçilerinin TİS sevinci: Mücadele olursa kazanım olur

Birleşik Metal-İş üyesi Befesa Silvermet işçileri düşük ücretlere karşı 61 gündür sürdürdükleri grevin ardından imzaladıkları sözleşmelerini, sendikaları ile kutladı. İşçiler, mücadele vurgusu yaptı.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş Anadolu Şubesi

Paylaş

DİSK Genel Başkan yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, sendikanın Genel Sekreteri Ali Çeltek ve Anadolu Şube Başkanı ile yöneticileri önceki gün Befesa Silvermet işyerini ziyaret etti. Fabrikada imzalanan sözleşmeden dolayı kutlama yapıldı.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Befesa Silvermet’te Birleşik Metal-İş’in sürdürdüğü ilk toplu sözleşmede anlaşma sağlanamamış ve 26 Temmuz günü fabrikada işçiler greve çıkmıştı. Fabrika önünde 61 gün süren grevin ardından patron, işçilerin taleplerini önemli oranda kabul etmiş; Birleşik Metal-İş ise işçilerin onayı ile sözleşmeyi imzalamıştı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı, genel sekreteri ve şube yöneticileri, Befesa Silvermet fabrikasına yaptıkları ziyarette pasta keserek imzalanmış olan sözleşmeyi işçilerle birlikte kutladı. Yapılan kutlamada konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, İmzalanan sözleşmenin üyelere, işyerine ve sendikalarına hayırlı olmasını ve yeni örgütlenmelere hizmet etmesini diledi.

“İŞÇİLER EKMEĞİNİN YANINA ZEYTİNİ KOYABİLMELİ”

Ücretleri uzun zamandan sonra sözleşme ile yükselen işçiler, grevin başarılı sonuçlanmış olmasının bölgedeki işçilere faydalı olacağını düşünüyor. Bölgeden işçilerin kendilerine imzaladıkları sözleşmeyi sorduklarını aktaran Befesa işçileri, “Bölgemizde sendikasız, sözleşmesiz çalışan metal işçileri bizlere ulaşıyor, arayıp soruyor ama patronlar da tedbirli davranıyor. İşçiler sendikalaşmasın diye tedbir alıyorlar. Ama işçiler korkmayacak hepsi birleşecek, örgütlenecek, direnecek yani bu iş böyle olur. Bugün işçilerin aldığı ücret, sineğin ayağında giden pekmez dahi değil. İşçiler en azından gerçekleştirdikleri devasa üretim karşısında evinde ekmeğin yanına zeytin, peynir koyabilmeli” diyor.

“TİS DÜZENİNİ YERLEŞTİRDİK”

İşçiler, ücretlerinin imzaladıkları toplu sözleşme ile belli bir noktaya geldiğini; ikramiye ile birlikte ücretlerinin iki katına çıktığını anlattı. 90 günlük ikramiye ile birlikte en düşük ücretin 34 bin TL, en yüksek ücretin ise 42 bin 500 TL kadar olduğunu belirten işçiler, bunun dışında sosyal hakları ve artı mesainin yüzde 100 olduğunu aktardı.

Mesainin, dini ve resmi bayramlarda yüzde 150 olduğunu hatırlatan işçiler, “Asgari ücret dolayında olan ücretimiz imzalanan sözleşme ile iki katına çıktı ancak halen yoksulluk sınırı üzerinde değil. Bu bizim sendikamızla yaptığımız ilk sözleşme ve birçok kazanım elde edip toplu sözleşme düzenini yerleştirdik. İkinci sözleşmemizde daha fazla hak elde edeceğiz ve bölgede ücretleri iyi olan bir fabrika olacağız” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ÇAĞRISI

İşçilerin ücretlerinin yüksek olması, alım güçlerinin iyi olmasının yolunun bütün işçilerin örgütlü olmasından geçtiğini söyleyen işçiler, “Onun için birlik beraberlik olursa, mücadele olursa kazanım olur. İşçi kendi gücünün farkına varırsa sendikanın önemini anlar ve sendikanın kendi gücü ve güvencesi olduğunu bilirse her şey daha iyi olur” diye eklediler. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP'ye geçen Horasan Belediye Başkanı 12 akrabasını işe aldı

SONRAKİ HABER

Tepkilerin ardından AKP geri adım mı atıyor: Kredi kartı vergisi yeniden değerlendirilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa