15 Ekim 2024 11:05

Demirören'den alınmayan vergi, halktan toplanıyor

"Savunma Sanayi Destekleme Fonu" adı altında yurttaşa yeni vergi yükü getirmeyi planlayan iktidar, yıl başında şans oyunlarından gelen vergiyi yarı yarıya düşürmüştü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kredi kartlarından gelir vergisi beyannamelerine, tapu ve kadastro işlemlerindeki taşınmaz satışlarından noterlerdeki tescil işlemlerine kadar birçok alanda savunma sanayii için yeni vergi düzenlemelerine tepkiler sürüyor.

AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bugün Mecliste görüşülmeye başlanacak.  Söz konusu teklifte limiti 100 bin liranın üzerinde olan kartlardan yıllık 750 lira katılım payı kesilmesi maddesi oldukça tepki çekmişti.

Yeni vergiler akla Demirören Grubu’na şans oyunları üzerinden sağlanan milyarlarca liralık vergi kıyağını getirdi. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberinde, İsrail bahanesiyle halkın üzerine vergi salan iktidarın yılın başında Savunma Fonu’nun şans oyunlarından gelen kaynağını yarı yarıya düşürmesine dikkat çekildi.

Bu yılın başında iddaa, spor toto, spor loto, milli piyango ve at yarışları başta olmak üzere şans oyunlarından kesilen vergilerden Savunma Sanayii Fonu’na aktarılan kaynaklar Cumhurbaşkanı kararıyla yarı yarıya düşürüldü. Sözcü'nün hesaplamalarına göre, verginin düşürülmesiyle şans oyunlarından devlete gelen kaynağı, yani şirketlerin ödeyeceği vergi tutarını yaklaşık 33 milyar lira azalttı. Bu para kredi kartı yoluyla halktan yolunacak paranın yaklaşık iki katını ifade ediyor.

28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla şans oyunları vergisi, spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10’dan yüzde 5’e, at yarışlarında yüzde 14’ten yüzde 7’ye, diğer şans oyunlarında da yüzde 20’den yüzde 10’a düşürülmüştü. Şans oyunlarından kesilen verginin büyük bölümü savunma için kullanılmakla birlikte üniversite öğrenci yurtları, çocuk esirgeme ve ülke tanıtımı gibi amaçlar için de kullanılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: Hakiki normalleşme 1999'da kurulan 57'nci Hükümet ile vücut bulmuştur

SONRAKİ HABER

BM Güvenlik Konseyi: Barış Gücü askerleri Lübnan'da kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa