15 Ekim 2024 11:15

ABD'nin Lübnan'a ilettiği mesaj: İsrail üç kilometrelik alanı ele geçirmek istiyor

İsrail’in UNIFIL’e saldırısının yankıları sürerken, ABD Lübnanlı yetkililere İsrail’in bir mesajını iletti. Buna göre İsrail, Lübnan sınırından üç kilometre derinliğe kadar alanı kontrol etmek istiyor

Fotoğraf: Ramiz Dallah/AA

Paylaş

İsrail Lübnan’da kara ve hava saldırılarına devam ederken ülkenin güney sınırda görevli BM barış gücü (UNIFIL) askerlerinin bölgeyi boşaltması tehdidini de sürdürüyor. Lübnan’da yayımlanan Al Akhbar gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD Lübnanlı yetkililere İsrail’in bir mesajını iletti. Buna göre İsrail, Lübnan sınırından üç kilometre derinliğe kadar alanı kontrol etmek istiyor. Bunun için de bölgedeki UNIFIL ve Lübnan ordusu unsurlarının çekilmesini talep ediyor. ABD’li yetkililer İsrail birliklerinin “bölge temizlendikten sonra” geri döneceklerini ileri sürüyor.

Habere göre İsrail 10 kilometre derinliğinde bir tampon bölge kurulması talebinden de vazgeçmedi ancak ilk etapta 3 kilometre hedefleniyor. 3 kilometreden sonraki alanın ise BM’nin Lübnan’daki barış gücü olan UNIFIL ve Lübnan ordusunun sorumluluğunda olacağı savunuluyor. UNIFIL’in ilk üç kilometrelik alandan çıkması istenerek, "UNIFIL'in bölgedeki varlığının askerlerini tehlikeye maruz bırakacağını" ileri sürülüyor. Gazete, Amerikalıların mesajından “İsrail’in tüm bölgeyi yanmış bir alana dönüştürmeye kararlı olduğu ve hiçbir şeyin onu durdurmasını ya da çalışmasını engellemesini istemediğinin” anlaşıldığını yazdı.

UNIFIL İSRAİL’İ REDDETTİ

İsrail’in son birkaç gündür BM merkezlerine yönelik saldırılarına rağmen UNIFIL güçleri Güney Lübnan’daki mevzilerini boşaltmayı reddettiler. Resmi sözcü Andrea Tenenti misyon güçlerinin “BM Güvenlik Konseyi’nin talebi üzerine Güney Lübnan’daki mevzilerinde kalmaya karar verdiklerini” söyledi.

Tenenti, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun tehdit içerikli “UNIFIL askerlerinin güvenliğini sağlamak için tehlikeli bölgelerden uzaklaşmalıdır” sözlerini ise şöyle yorumladı: "UNIFIL'in Güvenlik Konseyi tarafından verilen bir yetkisi var ve bu yetki Mavi Hat boyunca sahada olup bitenleri izlememizi ve rapor etmemizi gerektiriyor. Bu yetkiyi dürüstlük ve doğrulukla uygulamak için buradayız ve bunu yapmaya devam edeceğiz. UNIFIL kalmaya karar verdi ve Genel Sekreter de yaptığı açıklamada bunu açıkça ifade etti. Güney Lübnan’ın köylerinde kalan yerel nüfusa yardım etmek için tarafsız izleme kabiliyetlerinin varlığını ve BM kuruluşları ve insani yardım kuruluşlarıyla koordinasyonu sağlamak için kalıyoruz.”

İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya ortak bir açıklama yaparak “İsrail’in Lübnan’daki UNIFIL üslerine yönelik saldırıları derhal durdurulmalıdır. Bu kasıtlı saldırılar uluslararası insancıl hukuka aykırıdır” demişlerdi. En az 40 ülke de BM gücüne ‘tam’ destek vererek, son 48 saat içinde beşi personeli İsrail saldırıları nedeniyle yaralanan personelinin korunması çağrısında bulundu. Ancak İsrail’in BM askerlerine saldırılarına yönelik somut bir yaptırım kararı alınmış değil.

NETANYAHU "ÇEKİLİN" TEHDİDİNİ SÜRDÜRDÜ

İsrail Ordu Sözcüsü Yarbay Nadav Shoshani İsrail'in UNIFIL ile sürekli temas halinde olmaya çalıştığını ve BM güçlerinin zarar gördüğü her olayın “en üst düzeyde” soruşturulacağını öne sürse de  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, UNIFIL'i Hizbullah'a “canlı kalkan sağlamakla” suçluyor ve UNIFIL'in Lübnan'ın güneyinden çekilmesi için tehdit ediyor.

Netanyahu dün yayımladığı video mesajla UNIFIL’in İsrail'in çekilme "talebine kulak vermesi" gerektiğini savunarak "İsrail'in UNIFIL personeline kasıtlı olarak saldırdığı iddiası tamamen yanlış" iddiasında bulundu. Netanyahu, Hizbullah’ın UNIFIL tesislerini ve mevzilerini siper olarak kullandığını ileri sürerek, UNIFIL güçlerinin çekilmesi tehdidini yineledi. 

UNIFIL, 10 Ekim'de, İsrail ordusunun, bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu. 13 Ekim'de de İsrail, Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL tesislerine baskın düzenleyerek, tesisin kapılarını tanklarla tahrip etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Demirören'den alınmayan vergi, halktan toplanıyor

SONRAKİ HABER

Tarımda üreticinin enflasyonundaki artış sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa