İngiltere’de eğitimcilerden uluslararası dayanışma konferansı
İngiltere'de Ulusal Eğitim Sendikası Uluslararası Dayanışma Konferansında eğitimciler otoriter rejimlere ve aşırı sağın yükselişine karşı mücadelenin yollarını tartıştı.
İngiltere’de eğitimcilerden uluslararası dayanışma konferansı | Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel
İngiltere’nin başkenti Londra’da çok sayıda ülkeden katılımcının yer aldığı Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) Uluslararası Dayanışma Konferansı gerçekleştirildi. Konferans, dünya genelindeki eğitim emekçilerinin ve aktivistlerin otoriter rejimlere ve aşırı sağın yükselişine karşı nasıl dayanışma gösterebileceğine dair önemli tartışmalara ev sahipliği yaptı.
Konferansta, Türkiye Halkları ile Dayanışma (SPOT) adına Socialist Worker partisi üyesi Charlie Kimber, “Uluslararası Dayanışmanın Otoriterlik ve Aşırı Sağ ile Mücadeledeki Önemi” başlıklı oturumda bir konuşma yaptı.
Türkiye’de 22 yıllık AKP rejiminin geldiği noktayı özetleyen Kimber, hükümetin işçi sınıfının sermaye karşısındaki direnişine ve farklı toplumsal hareketlerin demokrasi mücadelesine yönelik baskıcı uygulamalarından da örnekler verdi. Ayrıca HDP Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın seçim başarısı nedeniyle sekiz yıldır cezaevinde olduğunu hatırlattı. Tüm bu baskılara karşı Türkiye'de güçlü bir direnişin devam ettiğini vurgulayan Kimber, Türkiye halklarının grevler ve direnişler konusunda tarihsel önemli tecrübeleri olduğunun altını çizdi.
Türkiye’de sendikal mücadelenin yasadışı olmamasına karşın sendikalaşan işçilerin işten çıkarılma, hapis cezası gibi risklerle karşı karşıya kaldığını belirten Kimber, özellikle Birtek-Sen’de örgütlü Özak tekstil işçilerinin direnişine uluslararası destek verilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti.
Kimber ayrıca İngiliz hükümetinin, ticaret anlaşmaları ve silah satışlarıyla Erdoğan hükümetine verdiği desteğin altını çizdi. (Londra/EVRENSEL)