15 Ekim 2024 12:13

‘Çocuk işçi okulu’nda ders başı

Mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliği ortaokula düşüren uygulama hayata geçirildi. Sivas'taki mesleki ortaokul sabah itibariyle ders başı yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) öğrencileri küçük yaşlardan itibaren işçiliğe yönlendirmek için açtığı mesleki ortaokulda öğrenciler Sivas’ta ders başı yaptı. Bursa, Konya ve Burdur'un da aralarında bulunduğu 4 pilot ilden biri olan Sivas'taki mesleki ortaokul, Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasında açıldı. Ortaokul için başvuru yapan 160 öğrencinden 30'unun sınavı geçerek eğitim almaya hak kazandı.

10 YAŞINDA İŞ BAŞINDA!

MEB’in patron örgütleriyle birlikte hazırladığı Mesleki Eğitim Politika Belgesi’nde mesleki eğitim yaşının düşürülmesi hedefi meslek ortaokullarıyla hayata geçirildi. Böylece 10 yaşından itibaren çocuklar ‘çocuk işçi okulu’ olarak nitelenebilecek bu okullarda sermaye için ucuz ve nitelikli iş gücü olarak hazırlanacak.   

30 ÖĞRENCİSİ VAR

Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, AA muhabirine, mesleki ortaokul sayısının gelecek dönemde artırılmasının planlandıklarını söyledi. Mesleki ortaokulunda 30 öğrenciyle dersbaşı yaptıklarını dile getiren Yener “Bu öğrencilerimiz başka okullara yerleşmişlerdi, o okullarını bırakarak buraya geldiler Sivas'ta bu yıl tüm meslek liselerimiz yüzde 100 dolulukta. Öğrencilere artık bilim ve teknolojiyle ilgili çok şey anlatma gereksinimi duymuyoruz.  Adana'daki TEKNOFEST yıllarca anlatmak istediğimiz tabloyu bir çırpıda anlattı” ifadelerini kullanarak savunma sanayiindeki gelişmeleri övdü.

'FAZLASINA TAMAH ETMEYİN'

Öte yandan Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) 9'uncu sınıf öğrencileri ise iş önlüğü giyme töreninde buluştu. Atölyede düzenlenen törene katılan Milli Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci’nin iş önlüğü giydirilen öğrencilere “Hakkınızdan fazlasına tamah etmeyin” demesi dikkat çekti. Öğrencilere seslenen Özdemirci "Bugün hayatınızda çok önemli bir gün. İnşallah hepiniz çıraklıktan başlayıp ülkemize hayırlı bir usta olacaksınız. Dürüst, adil, hakkını isteyen, hakkından fazlasına tamah etmeyen, işini düzgün yapan birer usta olacaksınız. Öncelikle çok güzel bir alan seçmişsiniz. Sizin gibi gençlere bu ülkenin çok büyük ihtiyacı var” dedi. Törende 35 makine alanı 9'uncu sınıf öğrencisine iş önlükleri İl Milli Eğitim Müdürü Özdemirci giydirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Emek Gençliği: Sağlıklı beslenme ve nitelikli barınma koşulları için birleşelim!

SONRAKİ HABER

Lübnan tezkeresi Meclis’te: İsrail'in saldırdığı BM merkezinde TSK de görev yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa