15 Ekim 2024 12:11

Lübnan tezkeresi Meclis’te: İsrail'in saldırdığı BM üssünde TSK de görev yapıyor

İsrail’in Lübnan’da BM üssüne yönelik saldırılarının yankıları sürerken, TSK’nın Lübnan’daki görev süresini 1 yıl uzatacak tezkere Meclise’e geliyor. Lübnan'da 92 TSK askeri var, 2'si hedef olan üste.

Fotoğraf: Murat Şengül/AA

Paylaş

TBMM Genel Kurul'unun Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkereyi bugün görüşmesi bekleniyor.

2006 yılından bu yana tezkere her yıl bir yıl süre ile uzatılıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen tezkerede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 11 Ağustos 2006'da kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM'nin 5 Eylül 2006 tarihli kararıyla bir yıl için verdiği izin çerçevesinde, Türkiye'nin, Lübnan'da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücüne (UNIFIL) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarıyla katkı sağladığı savunuluyor.

YEŞİL SOL VE EMEP KARŞI ÇIKMIŞTI

Geçen yılki görüşmelerde Lübnan'da ve Orta Afrika'da konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkerelere Yeşil Sol Parti Grubu ve Emek Partisi milletvekilleri "hayır" oyu vermişti. TİP milletvekilleri oylamaya katılmamıştı. Diğer partiler ise "evet" oyu vermişti.

50 ÜLKEDEN, 10 BİNDEN FAZLA ASKER

BM Güvenlik Konseyi'nin 11 Ağustos 2006 tarihli 1701 sayılı kararına göre oluşturulan "uluslararası barış gücünde" yaklaşık 50 ülkeden, 10 binden fazla asker görev yapıyor. BM birliklerinin çoğunluğunu ise Endonezya, İtalya ve Hindistan askerleri oluşturuyor. Ancak BM'nin bölgedeki varlığı bugüne kadar Lübnan ile İsrail arasındaki çatışmasızlığı engelleyebilmiş değil.

İSRAİL’İN SALDIRDIĞI BM’DE İKİ TÜRK ASKERİ VARDI

Gazze'nin ardından Lübnan'a saldıran İsrail, 10 Ekim'de Lübnan'ın güneyindeki Nakura'da bulunan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) gözlem kulesini hedef aldı. İki barış gücü askerinin yaralandığını duyuruldu. İsrail'in UNIFIL gözlem kulesine tank atışı yaptığı açıklandı. Açılan ateş sonucu iki askerin yere düştüğü, hafif yaralanan askerlerin tedavilerinin hastanede sürdüğü bildirildi. Bu üste iki Türk askeri de görev yapıyor. DW Türkçe'ye konuşan UNIFIL sözcüsü iki Türk askerinin durumunun iyi olduğunu, yaralı personelin Endonezya askeri olduğu bilgisini verdi. UNIFIL İletişim Sorumlusu Dany Ghafary'ın verdiği bilgiye göre UNIFIL misyonu kapsamında Lübnan'da 92 Türk askeri bulunuyor. Gözlem kulesindeki iki asker dışındaki 90 asker deniz gücünde görevli. 

İsrail 13 Ekim'de de Lübnan'ın güneyindeki UNIFIL tesislerine baskın düzenledi, tesisin kapılarını tanklarla tahrip etti.

İsrail’in saldırıların ardından acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, askerlerin güney Lübnan'daki görev yerlerinde kalacaklarını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise saldırının "kasıtlı" olmadığını savunuyor, Hizbullah’ın UNIFIL tesislerini ve mevzilerini siper olarak kullandığını ileri sürüyor ve UNIFIL güçlerinin çekilmesi tehdidini öne sürüyor. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuk işçi okulu’nda ders başı

SONRAKİ HABER

Bursa’da Amasra Maden Faciası’nda hayatını kaybeden işçiler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa