15 Ekim 2024 12:57

EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Özel bakım merkezlerini kapatacak mısınız?

Şiddetle gündeme gelen özel engelli bakım merkezleri meclis gündemine taşındı.

Fotoğraf: EMEP

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, engelli bireylerin ihtiyaçlarını gidermek üzere kurulan bakım ve rehabilitasyon merkezlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.

İstanbul Pendik Esenyalı’da yaşayan engelli çocuk sahibi kadınların kendisine bir video göndererek yaşadıkları sıkıntıları anlattıklarını belirten Karaca, kadınların anlatımlarını yazılı soru önergesine taşıdı.

Merkezlerden gelen haberlere atıf yapan bir kadının “Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde pislikten ve açlıktan insanların öldüğünü duyuyoruz. Çocukları ranzalara bağlayıp şiddet uyguladıklarını görüyoruz. Önüne gelen merkez açıyor, denetim de yok. Biz engelli çocukların anneleri zaten zor durumdayız. Bunları duydukça daha büyük kaygı yaşıyoruz” şeklinde konuştuğunu belirten Karaca, merkezlere dönük denetimleri ve sonuçlarını Bakan’a sordu.

‘KAMUSAL BAKIM HİZMETİ İSTİSNAİ OLDU’

Bedensel, zihinsel ya da ruhsal engeli olan bireylerin; kişisel bakım, psikososyal ve eğitim gereksinimleri için bakım hizmetinin verilmesinin bakanlığın görevi olduğunu belirten Karaca “Ne var ki; engelli bireylerin ihtiyaçlarının giderileceği bakım ve rehabilitasyon merkezleri büyük ölçüde özel kurumlara devredilmiş olup bakanlığınız ücretsiz kamusal bakımı istisnai olarak uygulamaktadır” ifadelerini kullandı.

İkiz engelli çocukları olan bir annenin “Eğitim masrafları çok fazla. Benim onları bırakıp çalışma şansım yok. Çünkü günlük ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. Bu nedenle tam zamanlı hem çocukların hem de velilerin eğitilmesi gerekiyor” dediğini aktaran Karaca, Bakan Göktaş’a “Bakanlığınızın özel merkezleri kapatmak ve söz konusu hizmeti ücretsiz, kamusal ve tam zamanlı hale getirmek üzere bir çalışması bulunmakta mıdır?​” sorusunu yöneltti.

Yarı zamanlı hizmet verilmesini eleştiren bir annenin “Çocuğumla haftada yalnızca 16 saat gidiyoruz merkeze. Benim çocuğum bu kadar sürede nasıl verim alabilir, ne öğrenebilir? Evde bu çocukların eğitim ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamamız mümkün değil. Eğitimde eşitlik istiyoruz” dediğini aktaran Karaca ülke genelinde bakım hizmeti alan kişi sayısının, süresinin ve aktarılan kaynakların miktarının da açıklanmasını istedi.

Karaca, kadınların kendisine gönderdiği videoyu da sosyal medya hesaplarından paylaştı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Grevdeki Sarar işçileri İstanbul'da

SONRAKİ HABER

Türkiye'de internet özgürlüğü hala tehdit altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa