15 Ekim 2024 11:46

Fernas işçileri direnişin 51. gününde: “Tek lokma yemeden çözüm bekliyoruz”

Fernas madencilerinin İSG önlemlerinin alınması ve ücretlerinin artırılması talebiyle başlattıkları direniş sürüyor. Açlık grevi başlatan işçiler, “Tek lokma yemeden çözüm bekliyoruz" diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fernas Madencilik işçilerinin Kurtuluş Parkı'ndan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yapmak istedikleri yürüyüş dün polis tarafından engellendi. Maden işçileri polislerce yapılan engelleme sonrası başlattıklarını açlık grevininin 2. günündeler.

Sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten atılan ve protesto için Soma'dan Ankara'ya gelen Fernas işçileri, bekleyişlerini sürdürdükleri Kurtuluş Parkı'ndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yürümek istedi. Madenciler polisin engellemesiyle karşı karşıya kalmaları sonrası açlık grevi yapma kararı aldı.

Madenciler adına açıklamada bulunan işçiler, açlık grevi kararı aldıklarını Bağımsız Maden İş X hesabından yaptıkları açıklamayla duyurdu. Açıklamada, "Şu an itibariyle çözüm olana kadar buradan ayrılmıyoruz, yemek yemiyoruz, kimseyle görüşmüyoruz. Elimizden gelen her yolla derdimizi anlattık, görüşebildiğimiz herkesle görüştük, aşabildiğimiz her engeli aştık. Artık sadece çözüm bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Parkta yalın ayak yere yatan ve ellerindeki baretleri yere vurarak protestolarını sürdüren Fernas işçileri adına konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, talepleri karşılanana kadar açlık grevini sürdüreceklerini açıkladı.

"YA ÖLECEĞİZ YA HAKKIMIZI ALACAĞIZ"

Başkan Çakır, "Türkiye'deki işçi sınıfına aynı şeyi söylüyorum biz kazanırsak hepimiz kazanacağız, kaybedersek hep beraber kaybedeceğiz" diyerek eyleme destek çağrısı yaptı. Çakır, şunları söyledi:

"Bu kardeşlerinize destek çıkın ya biz 40 kişi öleceğiz ya bu hakkımızı alacağız. Bu saatten sonra bir daha konuşma yapmayacağız. Anlaşılırsa, çözülürse mesele o zaman konuşuruz. Bir avuç insana milyonlarca avuç insanı köle yapıyorlar biz bunu söylemeye çalışıyoruz ama bizi anlamıyorlar. Bu ülkede işçiler ölse umurlarında değil o bir avuç insanın. Hani dedik ya Avrupa'da insanlar tesadüfen ölür Türkiye'de ise tesadüfen yaşıyor insanlar. Biz haykırmadığımız sürece bu böyle devam edip gidecek. Ölebiliriz, can verebiliriz ama milyonlar bizim üzerimizden rahat yaşayacaksa biz ölmeye hazırız. Burada 40 arkadaşımızla açlık grevine bu yüzden başladık. Türkiye'deki işçi sınıfına aynı şeyi söylüyorum biz kazanırsak hepimiz kazanacağız, kaybedersek hep beraber kaybedeceğiz. Bütün işçi sınıfını Ankara’daki bu parka bekliyoruz. Bu işçilerin yüreğindeki ses olması için ne kadar işçi emekçi varsa bu işçilere destek olmalı." (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan Türkiye'ye dönük İsrail tehdidini yineledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa