15 Ekim 2024 16:00

Nasrallah’ın yardımcısı Kasım’dan İsrail’e: Çözüm ateşkes

Hizbullah liderliğini fiili olarak sürdürdüğü belirtilen Naim Kasım, "İsraillilere söylüyorum, çözüm ateşi kesmektir. Ateşkesten sonra yerleşimciler kuzeye dönebilir” açıklaması yaptı.

Ekran görüntüsü, Naim Kasım'ın video mesajından alınmıştır.

Paylaş

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah’ın İsrail saldırısında hayatını kaybetmesinin ardından yardımcısı Naim Kasım’ın Hizbullah liderliğini fiili olarak üstlendiği konuşuluyordu. Kasım televizyona çıkarak bir konuşma yaptı. Konuşmanın dikkat çeken noktası İsrail’e ateşkes çağrısı oldu. Kasım, "İsraillilere söylüyorum, çözüm ateşi kesmektir. Çözüm ateşkes... Ateşkesten sonra (İsrailli) yerleşimciler kuzeye dönebilir” ifadelerini kullandı.

Naim Kasım, konuşmasında “İsrail işgalini genişletmek istiyor ve Filistin İsrail için yeterli değil” dedi. Ayrıca İsrail'in tüm "Arap devletlerinin ve tüm Müslümanların topraklarını" kontrol etmek istediğini belirtti. İsrail'in "bir katliam politikası yürüttüğünü ve yeryüzünde işlenebilecek tüm günahları içeren bir politikaya bağlı olduğunu" söyledi.

"ABD YENİ BİR ORTADOĞU İSTİYOR"

“Direnişimizin meşru olduğunu düşünüyoruz. Toprakları için savaşanlar Filistinlilerdir. Onları destekleyeceğiz” diyen Kasım, “Eğer İsrail'le yüzleşmezsek, yayılmacı hedeflerine ulaşacaktır” ifadesini kullandı.

ABD’yi de İsrail’in bölgedeki “acımasız suçlarına” yardım etmekle suçladı.

Naim Kasım, “Amerika, en büyük şeytan, yeni bir Ortadoğu istiyor. Netanyahu da aynı şeyi istiyor. Bu da ABD ve İsrail'in bu soykırımı bilerek yaptığı anlamına geliyor” dedi. 

LÜBNAN BAŞBAKANI: ABD'DEN "İSRAİL" GARANTİSİ ALDIK

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise Beyrut ve Dahiye bölgesinde gerilimin azaltılması için ABD'li yetkililerden geçen hafta garanti aldıklarını açıklaması yaptı.

Katar merkezli El Cezire televizyonuna röportaj veren Mikati, ⁠"Geçen hafta yaptığımız temaslarda ABD'li yetkililerden Beyrut ve güneyindeki gerilimin azaltılması için bir tür garanti aldık ve ABD'li yetkililer ateşkese varılması için İsrail'e baskı yapma konusunda ciddiler" ifadesini kullandı. Mikati, İsrail'in Lübnan'daki önemli tesislere, havaalanına veya limanlara saldırmayacağının ise garantisi olmadığını kaydetti.

Netanyahu ile ABD Başkanı Biden 9 Ekim'de telefonla görüşmüş, İsrail ordusu ise öncesinde hemen hemen her gün hava saldırısı düzenlediği Beyrut'u en son 10 Ekim'de hedef almıştı. 10 Ekim'den beri Beyrut semalarında duyulmayan İsrail'e ait insansız hava araçlarının (İHA) sesleri, Hizbullah'ın Hayfa'daki askeri merkeze saldırısının ardından dün tekrar duyulmaya başlanmıştı.

SON 24 SAATTE 23 İSRAİL ASKERİ YARALANDI

İsrail ordusunun verilerine göre, son 24 saatte çoğunluğu Lübnan'ın güneyindeki çatışmalarda olmak üzere 23 İsrail askeri yaralandı. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ne başlattığı kara saldırılarında yaralanan İsrail askerlerinin sayısı ise 2 bin 344'e yükseldi. Yaralı askerlerden 39'unun durumu ise ağır. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti eş genel başkanları, yarın Demirtaş’ı ziyaret edecek

SONRAKİ HABER

Karabağlar emekçileri de alacakları için eylemde: "Mali kriz emekçilere yükleniyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa