15 Ekim 2024 15:54

Direnişteki Polonez işçileri yurttaşları boykota çağırdı

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan Polonez işçileri İstanbul’da, Tekgıda-İş üyeleri birçok farklı ilde yaptıkları eylemlerle yurttaşları Polonez ürünlerini boykot etmeye çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Çatalca'da bulunan Polonez işlenmiş gıda fabrikasında anayasal sendika haklarını kullanmak isteyen 146 işçinin işten çıkarılmasının üzerinden 89 gün geçti.

Polonez işçileri ve örgütlü oldukları Tekgıda-İş Sendikası temsilcileri İstanbul’da bulunan Beylikdüzü Marmara Park AVM, Cevahir AVM ve Kadıköy İskele Meydanı'nda eşzamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Marmara Park önündeki eyleme grevdeki As Plastik işçileri de destek verdi.

Açıklamada 20 Ekim günü İstanbul'dan Ankara'ya “Anayasal Hak Yürüyüşü” başlatılacağı duyuruldu.

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Cevahir AVM’nin önündeki açıklamada, basın açıklamasını okuyan Tekgıda-İş Sendikası Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Köse, "ÇatalcaKaymakamı, İstanbul Valisi ve Çalışma Bakanlığı yetkililerini göreve çağırmamıza rağmen, anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan 146 arkadaşımızın işe iadeleri gerçekleşmedi. İşçiler adına tek yapılan şey, işten çıkarılan arkadaşların çıkarılma kodu 46’dan 4’e çevrildi ve bu sayede arkadaşlarımızın bir kısmı işsizlik ödeneğinden faydalanmaya başladı. Ancak hak ettikleri tazminatlar hala ödenmedi" ifadelerini kullandı.

"POLONEZ ÜRÜNLERİNİ ALMAYIN"

Köse, “146 arkadaşımız işbaşı yaptırılana kadar, halkımızın tüketimden gelen gücünü kullanarak Polonez ürünlerini almamaya, tüketmemeye davet ediyoruz. Artık mücadele hepimizin mücadelesidir ve biliyoruz ki bu mücadelede yalnız değiliz. Eminiz ki halkımız, verdiğimiz mücadelenin sonuna kadar destekçisi olacaktır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


“146 İŞÇİYE 85 GÜNDÜR ZULMEDİYORLAR”

İzmir’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Tekgıda-İş üyesi işçiler yurttaşları boykota çağırdı. Basın metnini ise Tek Gıda İş Sendikası İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Ömer Atabey okudu.

Ardından söz alan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Bugün burada sadece basın açıklaması yapmıyoruz. Türkiye genelinde Polonez ürünlerinin hepsini boykot ediyoruz. Örgütlendikleri için 146 arkadaşımıza, 85 gündür kapının önünde zulmediyorlar. Emniyete dövdürüyorlar, yetmedi müftüyü çağırıp vaaz verdiriyorlar. Neden birileri ses vermiyor? Fabrikanın önünde bugün itibarıyla sıkıyönetim ilan edilmiş. Biz bu ülkenin çocukları değil miyiz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Kemalpaşa’da direnen Lezita işçilerine değinen Çakmak, “Bir diğer yanda Kemalpaşa’da Lezita işçileri 220 gündür direniyor. Kapıları kıra kıra bu fabrikalara gireceğiz. Hem Lezita’yı hem Polonez’i boykot etmenizi istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)


“POLONEZ ÜRÜNLERİNİ ALMAMAYA DAVET EDİYORUZ"

Direnişlerini sürdüren Polonez işçilerine dayanışmak için Bursa’da Fomara Meydanı’nda bir araya gelen Tekgıda-İş üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan Türk İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, “Emeği için, aşı için fabrikada alın teri döken, çocuğunun sofrasına bir fazla zeytin daha götürmek için emek veren işçiyi yüz kızartıcı suçtan işten atacaksın. Bunu yapanlar fabrikanın yönetiminde olan kralcılar. Devletin kurumu kodu değiştiriyorsa o zaman orada 146 kişiye çamur atan insanlarda bunun bedelini ödemeli” çağrısında bulundu. (Bursa/EVRENSEL)


“BU MÜCADELE ARTIK HEPİMİZİN MÜCADELESİDİR”

Tekgıda-İş Sendikası Adana Şubesi, Polonez işçilerine destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ve TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin’in de katıldığı açıklamada işçiler direnişte olan Polonez işçilerine dayanışma çağrısında bulundu.

Polonez işçilerinin haklı mücadelesine destek veren herkese teşekkür ederek, halkı Polonez ürünlerini tüketmemeye ve boykot etmeye davet eden Tek Gıda-İş Sendikası Adana Şubesi Başkanı İbrahim Sani Gökmen, “Artık mücadele hepimizin mücadelesidir ve biliyoruz ki bu mücadelede yalnız değiliz. Eminiz ki halkımız, verdiğimiz mücadelenin sonuna kadar destekçisi olacaktır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Rojin Kabaiş'in cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

Manal Kıyılı adlı kadın 3 aydır evli olduğu erkek tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa