15 Ekim 2024 19:54

İzBB sendikal eylemlere karşı mahkemeye başvurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) sendikaların alacak eylemleri hakkında ihtiyati tedbir kararı alınması için mahkemeye başvurdu.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, DİSK/Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubelerin başlattığı ikramiye alacaklarının zamanında ödenmesi talepli eylemlerine karşı ihtiyati tedbir kararı alınması için mahkemeye başvurdu.

Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu şubeler dün 8.30-10.30 arası 2 saatlik iş bırakma eylemi yapmış, Çarşamba günü de yarım gün iş bırakacağını duyurmuştu. Büyükşehir Belediyesi, yapılan eylemlerin kanun dışı grev kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, İzmir İş Mahkemesine "Davalı sendikanın 8 Ekim 2024 tarihinde uygulamaya başladığı eylemlerin 14 Ekim 2024 tarihinde yapılan çağrılar üzerine topluca iş bırakma eylemine dönüşmüş olması nedeni ile grevin kanun dışı olduğunun tespiti ve grevin durdurulması konusunda ihtiyati tedbir istemli" dilekçe verdi.

Dilekçede, 1 Ocak 2023-31 Aralık 2024 tarihli TİS sözleşmesinde ikramiye alacağına ilişkin ücretle beraber ödeneceğine dair bir hüküm bulunmadığı ileri sürülerek, Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkilileri tarafından sendika ile yapılan görüşmelerde şifahi olarak ikramiyelerin 31 Ekim 2024 tarihinde ödeneceğinin söylendiği belirtiliyor. Verilen dilekçede 6356 sayılı yasanın 71. Maddesi uyarınca yerinde acele tespit yapılması ve uygulana grevin ihtiyati tedbiren durdurulması istendi. Belediye daha önceki açıklamalarında da işçilerin zamanı geçmiş alacağının bulunmadığına dair açıklamalar yapmıştı.

Ancak halen geçerli olan son Toplu İş Sözleşmesi 41. madde 4. fıkrasında, "İkramiye ödemeleri ocak maaşında 22; Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım Maaşlarında 18'er yevmiye olarak ödenir" yazıyor.Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubelerin başlattığı eylemler, eylül ayı maaşı ile birlikte ödenmesi gerekirken henüz ödenmeyen ikramiye alacakları ile ilgili olduğu için işçilerin alacaklarının bulunmadığı ve TİS'te "maaşlarla ödenir ibaresi yok" söylemi gerçeği yansıtmıyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van YYÜ öğrencileri yarın hayatını kaybeden Rojin’i anacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa