16 Ekim 2024 07:57

Evrensel'in manşeti | Vergi yüzsüzlüğü

Yılın ilk 9 ayında gelir vergisi artışı yüzde 120'ye ulaşarak emekçileri vurdu. Kurumlar vergisi artışı yüzde 38'de kaldı. KDV yüzde 103, ÖTV yüzde 176 arttı. Faiz ödemeleri 912 milyar TL'ye çıktı.

Mehmet Şimşek | Fotoğraf: AA

Paylaş

Yılın ilk 9 ayında, çoğunluğunu bordro mahkumu emekçilerin ödediği gelir vergisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 120 arttı. Artış resmi enflasyonun 2.5 katı oldu.      

ŞİRKET YÜZDE 37

Kurumların ödediği vergi artışı sadece yüzde 38 oldu. Geçen yıl aynı dönem 26 milyar TL fazla olan kurumlar vergisi bu yıl gelir vergisinden 344 milyar lira daha az gerçekleşti.

KAZIK VERGİ

Geniş halk kesimlerinin ödediği KDV artışı yüzde 103’lük oranı ile resmi enflasyonu ikiye katladı. Petrol/doğal gazdan alınan ÖTV artışı ise yüzde 176’lık artış oranı ile 3’e…

FAİZİ BESLEDİK

Geçen yılın ilk 9 ayında 471 milyar TL olan faiz ödemesi bu yılın aynı döneminde 912 milyar TL’ye yükseldi. Vergiler vatandaşa teşvikler sermaye kesimine yağdı. 

ŞİMŞEK'İN HARAÇ ŞOVU

“Tespit edilmiş; denetlenecek şirketler 23 milyar liralık eksik beyanda bulunmuş” denilse de… 31 ilde vergi müfettişleri denetime salınsa da…

Ortada tam bir şov var!

Üstüne geçilen şu ‘anons’ da öyle: ‘Vergi yüzsüzleri ifşa edilecek.’

5 milyon lira ve üzeri vergi borcu bulunanların vergi dairelerinde afişe edilmesine dün başlanmış olsa da...

Bu da tam bir şov. Ve şovun Mecliste görüşülen, kol saatine, ‘bisiklete’, 100 bin liranın üzerindeki banka kredi kartı limitine vergi düzenlemesine denk gelmesi (ya da getirilmesi) yeni salınacak vergilerin absürtlüğünü de perdeliyor.

DEVASA KÂR EDEN ŞİRKETİN İŞÇİLERİ BORÇ BATAĞINDA

2024’ün ilk yarısında net kârını 2.5 milyar TL olarak açıklayan Türk Telekom’un sahada ter döken işçileri açlık sınırının biraz üzerinde ücretlerle, risk altında çalışıyor. Herkesin kredi kartlarıyla yaşamını devam ettirmeye çalıştığını dile getiren işçiler, “Böyle giderse hepimize haciz gelecek, yuvalarımız yıkılacak. Reklamlara gelince sanatçılara paralar saçılırken, biz alın teri döken emekçiler ise hak ettiğimiz değeri göremiyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 23 kişi öldü

SONRAKİ HABER

İsrail, Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı evi bombaladı: 5 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa