16 Ekim 2024 10:15

Taşeron işçilerinin kadro talebine ilişkin kanun teklifi reddedildi

Tüm taşeronda kalan işçilerine ve belediye şirket işçilerine kadro verilmesi için CHP’li Gürer tarafından önerilen kanun teklifi, AKP oylarıyla gündeme alınmadı.

İzmir | Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel 

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tüm taşeronda kalan işçilere ve belediye şirket işçilerine kadro verilmesi için verdiği kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. AKP milletvekillerinin oylarıyla kanun teklifi gündeme alınmadı.

Gürer, kamuda taşeronda kalan binlerce işçinin yaptıkları asıl işin kadrosuna alınması için verdiği kanun teklifinde yaptığı konuşmada, çalışma yaşamının sorunlarına da değindi.

Gürer, “Taşeronla ilgili 2017 yılında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle bir düzenlemeye gidildi, ancak bu düzenlemeye rağmen çok sayıda çalışan taşeronda kaldı. Kamuda taşeron modern köleliktir; tamamı kadroya alınmalıdır. Taşeronda kalan arkadaşlarımızın tayin hakkı yok, özlük hakları verilmediği gibi, belediye şirket işçisi kadrosuna alınanların da hakları diğer arkadaşlara göre önemli ölçüde verilmedi. Tüm belediye işçileri belediye kadrosunda olmalı; yardımcı zabıtaların ve yardımcı itfaiye çalışanlarının da asıl işi yaptıkları için kadroları verilmelidir” dedi

AYRIMSIZ KADRO TALEBİ

Gürer, Türkiye'de farklı kurumlarda taşeronda kalan çok sayıda işçilerin olduğunu, ayrımsız kadrolarının bir an önce verilmesi gerektiğini söyledi.

Gürer: “PTT'de, TELEKOM'da, çağrı merkezinde, kamu bankası güvenliğinde, kiralık araç şoförü olarak kamuda çalışanlar, yemekhane çalışanları, sosyal tesis çalışanları, Karayolları ve Devlet Demiryollarında çalışanlar, hastane bilgi yönetim sistemi çalışanları, laboratuvar teknikerleri ve teknisyenleri, şehir hastanesi çalışanları, diş protez çalışanları, biyomedikal teknikerleri, aile sağlığı merkezi çalışanları, radyoloji ve görüntüleme merkezi çalışanları, fizyoterapistler, biyologlar, İLBANK çalışanları, Türkiye Petrollerinde çalışanlar, Karayolları müşavirliğinde çalışanlar, çadır kent bakım çalışanları, üniversiteli işçiler, kamuda taşeron işçi sayılan mühendisler, Orman, Devlet Su İşleri, Doğa Koruma, TİGEM ve şeker fabrikası çalışanları yaptıkları asıl işin kadrosuna mutlak surette alınmalıdır. İl özel idaresinde ve belediyedeki geçici işçilere, mevsimlik işçilere kadro verilmeli, maaşları ekonomik koşullara göre düzenlenmeli, iş güvencesi olmayan kişilerin iş güvencesini sağlayacak çalışma yöntemleri geliştirilmelidir” dedi.

“MODERN KÖLELİĞİN SONA ERECEĞİ DÜZENLEMELER GEREKLİ”

Esnafların prim ödeme gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi konusunu da gündeme alan Gürer, “emeklilerin en düşük maaşı asgari ücret olmalı; kadınların işe başlamadan önceki annelik sürecini borçlanarak emekli olmalarının yolu açılmalı; staj ve çıraklar işe başladığı gün emeklilik sigortası uygulamasına geçilmeli; emeklilikte adaleti arayanların, ki bir gününe on yedi yıl hakları gasbedilenlerin hakları verilmelidir” diye konuştu.

TYP altında çalışan emekçilere de kadro verilmesi gerektiğinin altını çizen Gürer,

 “PIKTES, milli eğitim, güvenlik çalışanlarının daimi değil, sürekli işçi kadrosuna alınmaları sağlanmalı ve bu vermiş olduğumuz teklifle modern köleliğin sona erdirileceği düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Savaş hazırlıkları sürüyor: ABD askerleri İsrail’e ulaştı

SONRAKİ HABER

Gazze hükümetinden kuzey için "acil güvenli koridor" çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa