16 Ekim 2024 11:02
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2024 13:46

Malatya'da 6 büyüklüğünde deprem: 4 kişi yaralandı

Malatya'da AFAD'ın aktardığı verilere göre, 6 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. 4 kişi yaralandı. Deprem bölge illerinde hissedildi. 5 kentte okullar tatil edildi.

Fotoğraf: Hasan Gündüz/AA

Paylaş

Malatya'da 6 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu illerinde hissedildi.

Deprem nedeniyle birçok ilde yurttaşlar kendisini sokağa attı. DHA'nın aktardığı habere göre Elazığ'da düşen sıva parçaları nedeniyle 4 kişi yaralandı. Malatya, Elazığ, Batman, Urfa ve Adıyaman'da eğitime bir gün ara verildi.

Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 6 olarak açıklarken, derinliği 6.5 km olarak ölçtü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.46'da, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 10,07 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AA muhabirine, "Şu ana kadar bizlere uluşan herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Saha taramalarımız devam ediyor. Herkese geçmiş olsun" dedi.

URFA'DA EVİN BALKONU YIKILDI

AA'nın aktardığı habere göre, Urfa’nın Haliliye ilçesi kırsal Şeyhçoban Mahallesi’nde bir evin ek balkonu deprem nedeniyle yıkıldı. Çökme sırasında balkonun yakınlarında bulunan ve hamile olduğu öğrenilen Hatice Kılıç yaralandı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye gelen 112 Acil Servis ekiplerince Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

YERLİKAYA: 3 BİNADA KISMİ ÇÖKME VAR

Depremde 3 binada kısmi çökme gerçekleştiğini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir" diye açıklamada bulundu.

"HASARLI BİNALARA GİRMEYİN"

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, AA muhabirine, AFAD İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet ekipleri ve diğer personelin sahada taramalarını sürdürdüğünü söyledi.

Depremin artçılarının devam edebileceğini belirten Akgün, "Vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri gerektiği" uyarısında bulundu.

YURTTAŞLAR SOKAĞA ÇIKTI

Depremin şiddeti bölge illerinde de hissedildi, yurttaşlar depremin etkisiyle kendilerini sokağa attı. Elazığ'da sokağa çıkan yurttaşların panik anı Evrensel muhabirinin kamerasına da yansıdı.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "İlimizde şu an herhangi bir problem yok" dedi.

Dersim Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.

NACİ GÖRÜR: ENDİŞE YOK

Sosyal medya hesabından depreme ilişkin açıklama yapan Naci Görür, "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.

EMEP: HALKA KARŞI ALENEN SUÇ İŞENİYOR

Emek Partisi (EMEP) Elazığ İl Örgütü depremin ardından açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmiş olmasına rağmen hala, halkımız kendini sokaklara atıyor. Güvenli olup olmadığını bilmedikleri konutlarında kendi canlarını dışarı atarak kurtarmaya çalışan vatandaşlarımızın kaygıları birçok gerçeği de gözler önüne seriyor. Deprem sonrasında, depreme dirençli kent yaratması gerekenler imar izinleri, yeni düzenlemeler ile kat sayısını artırdılar. Halkın kaygılarını görmezden gelenler alenen halka karşı suç işliyorlar! Bu deprem bir kez daha yapılması gerekenleri ortaya koymuştur:

"DEPREM TOPLANMA ALANLARI YOK DENECEK KADAR AZ"

Derhal, konutların depreme dayanıklılık testleri ücretsiz ve kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Depreme dayanıksız yerler boşaltılmalı, boşaltılan yerlerde bulunan vatandaşlarımıza konutları inşa edilene kadar ücretsiz konutlar tahsis edilmelidir. 

Bu depremde de bir kez daha açığa çıkmıştır ki deprem toplanma alanları yok denecek kadar azdır! Derhal, deprem toplanma alanları belirlenmeli olmayan yerlerde hızla bu alanların yapımı inşa edilmelidir. 

Metruk halde, yıkılması gereken yerler halk sağlığını tehdide sokmayacak şekilde hızla yıkılmalıdır. 

"GÜVENLİ YAŞANABİLİR KONUTLAR İÇİN MÜCADELEYE"

Deprem ve diğer doğal afetler elbette ki önlenemezdir. Ancak bu doğal afetlere karşı hazırlıklı olunarak can ve mal kaybı minimuma indirilebilinir. Ancak, yaşan bütün doğal afetlere karşı ‘el ovuşturan’ müteahhit bakış açısıyla bakıldığı için halkımız, her doğal afette ‘acaba canımızı kurtarabilecek miyiz?​’ demektedir. 

Emek Partisi olarak; halkımızı sürekli bir ‘tereddüt’ hali içerisinde bırakanlara, konutları ve diğer yaşam alanlarını yaşanılabilir hale dönüştürmeyenlere karşı güvenli ve yaşanılabilir konutlar için mücadeleye çağırıyoruz." 

DEPREM ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

AFAD'ın 5.9 olarak duyurduğu, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veri. Kandilli Rasathanesi de Richter ölçeğiyle yaptığı ölçümü 5.9 olarak duyurudu. Ancak Kandilli'nin 6.0 olarak gösterdiği büyüklük göstergesi ise moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.

Yerel Büyüklük (ML), Richter tarafından önerilen ve Richter ölçeği olarak bilinen yöntem. Ses dalgaları ölçülerek, depremin büyüküğü tespit ediliyor. Ancak bu yöntemle şiddetli depremlerin ölçülmesi yapılamıyor.
Moment Büyüklüğü (Mw) ise Kandilli Rasathanesine göre, diğerlerine göre en güvenilir ölçüm yöntemi. Bu yöntem ve 4'ün üzerindeki depremler için kullanılıyor. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

ABD'de oy verme işlemi Georgia'da başladı

SONRAKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa