Malatya'da 6 büyüklüğünde deprem: 187 kişi yaralandı
Malatya'da AFAD'ın aktardığı verilere göre, 6 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Depremin hissedildiği illerde 187 kişi yaralandı 43 kişi denetim altında, 5 kentte ise okullar tatil edildi.
Fotoğraf: Hasan Gündüz/AA
Malatya’nın Kale ilçesinde 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Elâzığ, Diyarbakır, Urfa ve Mardin olmak üzere bölge illerinde de şiddetli bir şekilde hissedildi. Depremde can kaybı yaşanmazken illerde toplam 187 kişi yaralandı, 43 kişi ise denetim altında. Depremde üç ayrı ilde 3 bina kısmi olarak çöktü. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,0 derinliğini ise 6.5 km olarak ölçtü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan depremin büyüklüğünü 5.9 diye açıkladı.
URFA'DA EVİN BALKONU YIKILDI
AA'nın aktardığı habere göre, Urfa’nın Haliliye ilçesi kırsal Şeyhçoban Mahallesi’nde bir evin ek balkonu deprem nedeniyle yıkıldı. Çökme sırasında balkonun yakınlarında bulunan ve hamile olduğu öğrenilen Hatice Kılıç yaralandı.
Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye gelen 112 Acil Servis ekiplerince Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Kılıç'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
YERLİKAYA: 3 BİNADA KISMİ ÇÖKME VAR
Depremde 3 binada kısmi çökme gerçekleştiğini belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "112 Acil Çağrı Merkezi'mize 374 ihbar gelmiştir. Bu ihbarların 341’i bilgi ; 33’ü de yardım amaçlı çağrıdır. Malatya'da 1, Şanlıurfa'da 1, Elazığ'da 1 olmak üzere toplam 3 binada kısmi çökme meydana gelmiştir" diye açıklamada bulundu.
İÇİŞLERİ BAKANI YERLİ KAYA: 187 KİŞİ YARALANDI 43’Ü DENETİM ALTINDA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya depremde 1112 ihbar geldiğini bunun 963’ünün bilgi 149’unun ise yardım amaçlı yapıldığını söyledi.
Malatya, Urfa ve Elazığ’da birer olmak üzere toplam üç binada kısmı çökme olduğunu belirten Yerlikaya herhangi bir ölüm olayı olmadığını söyledi.
Yerli kaya Malatya’da 33, Elazığ’da 32, Adıyaman’da 18, Diyarbakır’da 17, Maraş’ta 3, Urfa’da 2 olmak üzere toplam 187 kişinin depremden etkilendiğini 43 kişinin ise gözetim altında olduğunu söyledi.
"HASARLI BİNALARA GİRMEYİN"
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, AA muhabirine, AFAD İl Müdürlüğü, jandarma, emniyet ekipleri ve diğer personelin sahada taramalarını sürdürdüğünü söyledi.
Depremin artçılarının devam edebileceğini belirten Akgün, "Vatandaşların hasarlı binalara girmemeleri gerektiği" uyarısında bulundu.
YURTTAŞLAR SOKAĞA ÇIKTI
Depremin şiddeti bölge illerinde de hissedildi, yurttaşlar depremin etkisiyle kendilerini sokağa attı. Elazığ'da sokağa çıkan yurttaşların panik anı Evrensel muhabirinin kamerasına da yansıdı.
Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, "İlimizde şu an herhangi bir problem yok" dedi.
Dersim Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu da kent genelinde şu an için olumsuz bir durumun bulunmadığını bildirdi.
October 16, 2024
NACİ GÖRÜR: ENDİŞE YOK
Sosyal medya hesabından depreme ilişkin açıklama yapan Naci Görür, "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
EMEP: HALKA KARŞI ALENEN SUÇ İŞENİYOR
Emek Partisi (EMEP) Elazığ İl Örgütü depremin ardından açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan depremin üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmiş olmasına rağmen hala, halkımız kendini sokaklara atıyor. Güvenli olup olmadığını bilmedikleri konutlarında kendi canlarını dışarı atarak kurtarmaya çalışan vatandaşlarımızın kaygıları birçok gerçeği de gözler önüne seriyor. Deprem sonrasında, depreme dirençli kent yaratması gerekenler imar izinleri, yeni düzenlemeler ile kat sayısını artırdılar. Halkın kaygılarını görmezden gelenler alenen halka karşı suç işliyorlar! Bu deprem bir kez daha yapılması gerekenleri ortaya koymuştur:
"DEPREM TOPLANMA ALANLARI YOK DENECEK KADAR AZ"
Derhal, konutların depreme dayanıklılık testleri ücretsiz ve kısa sürede gerçekleştirilmelidir.
Depreme dayanıksız yerler boşaltılmalı, boşaltılan yerlerde bulunan vatandaşlarımıza konutları inşa edilene kadar ücretsiz konutlar tahsis edilmelidir.
Bu depremde de bir kez daha açığa çıkmıştır ki deprem toplanma alanları yok denecek kadar azdır! Derhal, deprem toplanma alanları belirlenmeli olmayan yerlerde hızla bu alanların yapımı inşa edilmelidir.
Metruk halde, yıkılması gereken yerler halk sağlığını tehdide sokmayacak şekilde hızla yıkılmalıdır.
"GÜVENLİ YAŞANABİLİR KONUTLAR İÇİN MÜCADELEYE"
Deprem ve diğer doğal afetler elbette ki önlenemezdir. Ancak bu doğal afetlere karşı hazırlıklı olunarak can ve mal kaybı minimuma indirilebilinir. Ancak, yaşan bütün doğal afetlere karşı ‘el ovuşturan’ müteahhit bakış açısıyla bakıldığı için halkımız, her doğal afette ‘acaba canımızı kurtarabilecek miyiz?’ demektedir.
Emek Partisi olarak; halkımızı sürekli bir ‘tereddüt’ hali içerisinde bırakanlara, konutları ve diğer yaşam alanlarını yaşanılabilir hale dönüştürmeyenlere karşı güvenli ve yaşanılabilir konutlar için mücadeleye çağırıyoruz."
DEPREM ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ
AFAD'ın 5.9 olarak duyurduğu, Richter ölçeği olarak da bilinen yerel büyüklüğü (ML) gösteren veri. Kandilli Rasathanesi de Richter ölçeğiyle yaptığı ölçümü 5.9 olarak duyurudu. Ancak Kandilli'nin 6.0 olarak gösterdiği büyüklük göstergesi ise moment büyüklüğünü (Mw) veriyor.
Yerel Büyüklük (ML), Richter tarafından önerilen ve Richter ölçeği olarak bilinen yöntem. Ses dalgaları ölçülerek, depremin büyüküğü tespit ediliyor. Ancak bu yöntemle şiddetli depremlerin ölçülmesi yapılamıyor.
Moment Büyüklüğü (Mw) ise Kandilli Rasathanesine göre, diğerlerine göre en güvenilir ölçüm yöntemi. Bu yöntem ve 4'ün üzerindeki depremler için kullanılıyor. (HABER MERKEZİ)