16 Ekim 2024 12:21
/
Güncelleme: 14:14

Dünya Gıda Günü | Gıda sermayenin insafına bırakıldı

Dünya Gıda Günü’nde açıklama yapan Gıda, Ziraat ve Kimya mühendisleri odaları, Türkiye’nin yüzde 22’sinin yeterli gıdaya ulaşamadığını vurgulayarak, "Okullarda ücretsiz yemek devletin görevi" dedi.

Dünya Gıda Günü | Gıda sermayenin insafına bırakıldı

Meyve-sebzeler | Fotoğraf: Pexel / Ekmek yiyen çocuklar | Fotoğraf: MA

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde gıdada yaşanan sorunlarda farkındalık oluşturmak için etkinlikler düzenleniyor.

Bu yıl Dünya Gıda Günü’nün teması “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için Gıda Hakkı” olarak belirlendi.

TMMOB’ye bağlı Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO), Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ve Kimya  Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube binasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Meslek odaları adına ortak basın toplantısını GıdaMO İzmir Şube Yöneticisi Hande Toz okudu. Özellikle son yıllarda, nedeni ne olursa olsun, güvenli gıda ve temiz suya erişim, insan hakkı olmaktan uzaklaşıldığını söyleyen Toz, dünyada pandemi, savaş, deprem, iklim değişimi, ekonomik kriz gibi olağanüstü ortamlarda ülkelerin gıdada kendine yeterliliğini sağlamaya yönelik korumacı tarım politikaları yeniden gündeme geldiğini söyledi.

SERMAYENİN İNSAFINA BIRAKILDI

Türkiye’de ise alanı tümüyle yerli ve yabancı sermayenin insafına bırakıldığını söyleyen Toz, “Dışarıya bağımlılığı artıran yanlı ve yanlış politikalarda ısrar edilmesi, tarım ve gıdada yaşadığımız sorunları büyütmektedir. Bugün dünyada ve ülkemizde gıda egemenliğini yaşama geçirmek bir yana, tarım ve gıda sistemi tekelci çok uluslu şirketlerin ve yerli ortaklarının kontrolü altındadır” dedi.

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmenin hayal olduğunu vurgulayan Toz, “Eğer bugün dünyada açlık varsa, bu sadece kötüleşen iklim koşullarından, yetersiz bitkisel-hayvansal gıda arzından değil, uygulanan küresel neoliberal ekonomi ve tarım politikaları ile adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır. İnsanlık için kabus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir” ifadesini kullandı.

“Tarımsal üretim büyük ölçüde doğa koşullarına bağlıdır” diyen Toz “Yıllardır yetersiz verilen desteklerin; bir de geç ödenmeler ile erimesi, ürün alım fiyatlarını maliyet altında açıklayarak; bitkisel ve hayvansal üretimde bulunan çiftçilerimizin sürekli zarar etmesi, üretmek için borçlanmak zorunda kalan çiftçilerimizin üretim alanlarına ve araçlarına ipotek üzerinden el konulması üretim boyutundaki sorunları artırmaktadır” şeklinde konuştu.

“GIDA ÜRETİMİ VE DENETİMİ SORUNLU”

Türkiye’de gıdanın üretimi ve denetimi süreçlerinde sorunlar yaşandığına değinen Toz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uzun bir aradan sonra laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen gıdaları üreten, ithal eden ve piyasaya arz eden firmalar kamuoyu ile paylaşıldığı bilgisini verdi. Her iş yerinde olması gerektiği gibi tarımsal üretim ve gıda üretiminin yapıldığı tüm işletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının harfiyen uygulanması gerektiğini ifade eden Toz, “Alınmayan önlemler ve yetersiz denetimler sonucu yaşanan iş cinayetlerinde her geçen gün emekçiler hayattan koparılmaktadır. En son yaşanan makarna fabrikası patlamasında çalışma yaşamının henüz başında olan bir meslektaşımız yaşamını yitirmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ertelenmeden, taviz verilmeden, yetersiz kısımları düzenlenerek hayata geçirilmelidir” dedi.

“OKULLARDA BİR ÖĞÜN YEMEK VERİLMELİ”

Gıda hakkının temel öznesi olan çocukların okul yemeğine ve içilebilir suya ulaşması sosyal devletin yerine getirmesi gereken ana görevlerinden olduğuna özel vurgu yapan Toz, “Çocukların kamusal eğitim hakkına ulaşabilmesi, karar alıcıların; eğitime yeterli bütçe ayrılması ve gerekli önlemleri alması ile mümkündür. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda bodurluk ve bilişsel yeteneklerde gerileme gibi olumsuzluklar yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Oysa, en az bir öğün yemek verilen okullarda çocukların başarısının artığı, devamsızlıkların ve okul terklerinin azaldığı gözlenmiştir. Dünya genelinde uygulanan okul yemeği programları bize gösteriyor ki; okul yemeği kız çocukların eğitime erişiminde, okul terkinin önlenmesinde, çocuk yaşta evliliklerin engellenmesinde en etkili kamusal önlemdir” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


DENİZLİ

Denizli’de Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası, Dünya Gıda Günü’nde ortak açıklama yaptı.

Denizli odalar açıklaması

Fotoğraf: Evrensel

Açıklamaya Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Baha Yanarca ve Kimya Mühendisleri Odası adına Deniz Akdağ katıldı.

Açıklamayı Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Umut Ayana okudu. Yanlış tarım politikalarının gıdaya erişimi zorlaştırdığını belirten Ayana “Açlığın, yokluğun ve yoksulluğun son bulduğu, hakça ve adil paylaşımın olduğu bir ülke ve dünya özlemiyle bilimden, üretimden, insandan, emekten, doğadan, kamu yararı ve toplum çıkarından yana tutumumuz sürecektir” dedi. (Denizli/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamu işçisi hedefte

Kamu işçisi hedefte

Ücretleri baskılayan Erdoğan-Şimşek programının yeni hedefi toplu sözleşme sürecine giren 600 bin kamu işçisi. Sendikal bürokrasi eliyle işçiden kaçırılan sözleşme taslağı, iktidar medyasına sızdırıldı. “Taleplerimizi karşılamıyor” diyen işçiler öfkeli. Ekonomide, iç ve dış politikada sıkışan Saray iktidarı, toplumu yönetebilmek için yasaklara, gözaltılara ve tutuklamalarla sarılıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et