16 Ekim 2024 13:32

30 yıllık radyoya sansür: RTÜK, Açık Radyo’yu susturdu

Açık Radyo, RTÜK’ün lisans iptali kararı sonrası karasal yayınını sonlandırdı.

Ekran görüntüsü Açık Radyo'nun X paylaşımından alınmıştır

Paylaş

Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) karasal yayın lisansını iptal ettiği Açık Radyo, 13.00 itibariyle sesini kıstı.

Radyo, sesinin kesileceğini tek kanallı dönemde TRT'nin yayınlarında aksaklık olduğu zaman kullandığı ‘necefli maşrapa’ fotoğrafı ile duyurdu. Sosyal medyada ise kullanıcılar “Açık Radyo Susturulamaz” dedi.

Murat Meriç Açık Radyo’nun sosyal medyada paylaştığı fotoğrafa atıf yaparak “Bilmeyenler için, bu bir necefli maşrapa. TRT’nin emektarı. Bilhassa ‘80’li yıllarda yayın kesildiğinde ekranda belirirdi. İlksen Mavituna’dan aktarayım: ‘Belirme sıklığı arttıkça kuruma olan güven azalırmış’ diye anlatılır. Açık Radyo için bu ilk necefli maşrapa” derken Güldenay Sonumut ise “kainatın tüm seslerine ve renklerine açık Radyo’nun sesi aslında herkesin sesi, duyamadığınız sesleri size ulaştıran, bilmediğinizi size anlatan, radyo yayıncılığının altın örneğidir benim için. İlk günden itibaren destekçisi oldum.  Açık Radyo susturulamaz, çünkü bir şekilde devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

Esin Davutoğlu Şenol ise RTÜK’e seslenerek “Haber alma, kainatın sesini duyma özgürlüğümüzden elini çek” derken, Melis Alphan “Kainatın seslerini kıstılar, renklerini sildiler” diye yazdı.

Açık Radyo'dan yapılan çağrıda bugün saat 17.30'da konuya ilişkin radyonun Tophane'de yer alan binası önünde açıklama yapılacağı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

RTÜK, 24 Nisan'da "Açık Gazete" programında kullanılan ‘Ermeni soykırımı’ ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası verdi. Ardından da karara uyulmadığı gerekçesiyle 30 yıllık radyonun lisansını iptal etti.

Açık Radyo konuyu mahkemeye taşıdı. Ankara 21. İdare Mahkemesi, söz konusu işlemle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Ancak RTÜK'ün karara itirazı sonrası mahkeme “yürütmenin durdurulması isteminin reddine” hükmetti. RTÜK ardından da Açık Radyo’ya ‘lisansının iptal edildiğini’ 11 Ekim’de tebliğ etti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BES-AR: Asgari ücretli, açlık sınırın yüzde 66 altında ücret alıyor

SONRAKİ HABER

"İsrail'in Lübnan'daki son saldırılarında Nebatiye Belediye Başkanı da öldü"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa