16 Ekim 2024 13:47

BM Gıda Direktör Yardımcısı: Gazze’de en ciddi gıda krizi yaşanıyor

“Dünya Gıda Günü”nde Gazze'de alarm durumunun söz konusu olduğunu ifade eden FAO Genel Direktör Yardımcısı, "Günlük 2 milyondan fazla insanın açlıkla karşı karşıya" diye vurguladı.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Genel Direktör Yardımcısı Beth Bechdol “Dünya Gıda Günü” vesilesiyle AA’ya konuştu. Dünyadaki açlığa ilişkin son veriler sorulan Bechdol, “2023’te yaklaşık 733 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kaldı. Bu, küresel olarak 11 kişiden 1’ine ve Afrika’da 5 kişiden 1’ine eşit. Bu kabul edilemez” dedi. 

Bir yılı aşkın süredir İsrail işgali altında bulunan Gazze’de “felaket/kıtlık” düzeyinde akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısında “şimdiye kadar görülen en yüksek sayılara” ulaşıldığı uyarısı yaptı. Bechdol, “Gazze Şeridi’ndeki, raporlama tarihimizdeki en ciddi gıda krizidir. Ayrıca, IPC Aşama 3 yani ‘kriz’, Aşama 4 ‘acil durum’, Aşama 5 ‘felaket’ seviyelerinde bulunan insanların çoğunluğunun tarımla bağlantılı insanlar olması beni özellikle endişelendiriyor” ifadelerini kullandı.

1 Eylül 2024 itibarıyla Gazze'deki ekilebilir arazilerin üçte ikisinden fazlasının zarar görmüş durumda olduğunu bildiren Bechdol, "Günlük olarak 2 milyondan fazla insanın açlıkla karşı karşıya olduğundan bahsediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Bechdol, barışın gıda güvenliği için ön koşul olduğunu ve barış olmadan gıda güvenliğinin olmayacağının altını çizdi. 

UKRAYNA, SUDAN VE HAİTİ'DE DURUM

Bechdol, gıda krizlerinin farklı boyutlarda yaşandığı Ukrayna, Sudan ve Haiti'deki duruma dair de konuştu.

Ukrayna'da tarım sektörünü durumun kırılgan bir durumda olduğunu ifade eden Bechdol, "Tarım sektörü, 1,4 milyon dolar sulama ve su kaynaklarıyla ilgili olmak üzere toplam 80 milyon doları aşan zarar gördü. Depolama altyapısındaki hasarlar kapasiteyi 14 milyon ton azalttı. FAO, Ukrayna'daki karlılık ve 2024 hasadı konusunda endişeli." dedi.

 

Sudan'daki son çatışmaların insani krizi tam anlamıyla bir felakete dönüştürdüğünü belirten Bechdol, "Darfur'un bazı bölgelerinde kıtlık koşulları doğrulandı. FAO, acilen düşmanlıkların hemen durdurulması, hayat kurtaran gıda, beslenme ve nakit yardımlarının hızla artırılması ve acil tarımsal yardımların sağlanması çağrısında bulunmaktadır." diye belirtti.

Haiti'nin de ciddi bir güvenlik kriziyle mücadele ettiğini belirten Beth Bechdol, "5,4 milyon insan, her gün kendilerini ve ailelerini doyurmakta zorlanıyor. Bu, dünyadaki krizler arasında akut gıda güvensizliği yaşayan en yüksek oranlardan birini temsil ediyor. El Nino ve La Nina gibi faktörler durumu daha da kötüleştiriyor. Devam eden Atlantik kasırga sezonunda 7 büyük kasırganın beklenmesi, Haiti'nin kırılganlığını artıracak. Haiti'deki en gıda güvensiz insanların yüzde 75'inden fazlası kırsal bölgelerde yaşadığından, tarımsal destek kritik bir can simidi niteliğindedir." dedi. (DIŞ HABERLERİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 42 bin 409'a çıktı

SONRAKİ HABER

Rojin Kabaiş'in ön otopsi raporu: Kanama uyumlu renk değişiklikleri mevcut

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa