16 Ekim 2024 15:06

Lübnan İsrail'i BMGK'ye şikayet etti

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkeye saldırılarını sürdüren İsrail'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine şikayet etti.

Fotoğraf: JasonParis/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkenin kent ve beldelerine saldırılarını sürdüren İsrail'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikayet ettiğini duyurdu.

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkeye yönelik İsrail saldırılarının bir kez daha BMGK'ye şikayet edilerek saldırıların durdurulması için harekete geçilmesi talebinde bulunulduğu belirtildi.

İsrail savaş uçaklarının başkent Beyrut ve diğer bölgelerde sivil yerleşim alanlarını gelişigüzel şekilde bombalamasına tepki gösterilerin açıklamada, ülkenin egemenliğini karadan, denizden ve havadan ihlal etmeyi sürdüren ve Lübnan ordusu ile sağlık merkezlerini de hedef alan İsrail'in kınandığı ifade edildi.

İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik saldırılarında su depoları, sınır kapıları ve tarihi yapıları hedef aldığı, sivil kayıplara aldırış etmeden kent ve beldeleri bombalayarak sistematik suikast saldırılarını sürdürdüğü kaydedildi.

Açıklamada, "İsrail, bölge ülkeleri ve halklarının egemenliklerine karşı kullandığı güç ve askeri saldırılarla bölgeye kendi güvenlik vizyonunu dayatıyor. İsrail'in söz konusu saldırıları için kendini savunma yönünde öne sürdüğü gerekçelerin ise hiçbir kanıtı yok" denildi.

BMGK'den İsrail'in Lübnan halkına ve topraklarına yönelik geniş çaplı saldırılarının durdurulması istenirken, Tel Aviv'in BMGK'nin 1701 sayılı kararına bağlı kalması ve saldırılarını derhal durdurması çağrısı yapıldı.

İsrail ordusunun karadan girdiği Lübnan topraklarından derhal geri çekilmesi talep edildi.

Açıklamada ayrıca Lübnan ordusunun ülkede güvenliği sağlaması için BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) temel rolüne güvendiği ifade edildi.

İRAN'DAN BM'YE ÇAĞRI

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi de Birleşmiş Milletler'e (BM) İsrail’in cinayetlerini durdurma çağrısı yaptı.  

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşen Arakçi, İsrail’in cinayetlerini durdurma ve insani yardımların Gazze ve Lübnan’a girişinin sağlanması için sahip oldukları tüm imkanları kullanmalarını istedi.

Savaşın sona erdirilmesi için siyasi çözüm ve yardım sağlanmasına çaba gösterdiklerini dile getiren Guterres, bölgede gerilimin yükselmesinden endişe ettiklerini belirtti.  

Öte yandan Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot ile de görüşen Arakçi, Lübnan’a yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini vurguladı. İranlı Bakan, İsrail’in bölgede yeni maceralara atılmasına karşı uyarıda bulundu. (AA)

ÖNCEKİ HABER

“6 Şubat’ta Adıyaman'ı geç listeye alan AFAD, Malatya'daki depremde de aynı tavrı sergiliyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa