16 Ekim 2024 15:18
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2024 18:21

Erdoğan ile Barzani görüştü, ortak basın toplantısı yapılmadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Beştepe'deki sarayda görüştü. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı yapılmadı.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'ya gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Beştepe'deki sarayda görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı yapılmadı. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, IKBY seçimlerinin de konuşulduğu görüşmede, Erdoğan'ın, "Kalkınma Yolu Projesi'nin bölgeye ve IKBY'ye fayda sağlayacağını söylediği" aktarıldı.

ÖNCE FİDEN VE KALIN İLE GÖRÜŞTÜ

Barzani Ankara'ya geldikten sonra önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye geçildi.

KALKINMA YOLU PROJESİ VURGUSU

Beştepe'deki sarayda gerçekleşen görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da yer aldı.

Sonrasında ortak basın toplantısı yapılmayan görüşmeye dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından açıklama geldi.

Açıklamada, görüşmede, Türkiye-Irak ilişkileri ve IKBY ile iş birliği üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu, bölgesel ve küresel gelişmelerin ele alındığı aktarıldı. Erdoğan'ın IKBY parlamento seçimlerinin "hayırlara vesile olması" dileklerini ilettiği kaydedildi. "Irak Türkmen Cephesi'nin de yarışacağı seçimlerin kapsayıcı bir anlayışla, barış ve huzur içinde gerçekleştirileceğine olan inancını ifade ettiği" belirtildi.

Erdoğan'ın, "giderek artan İsrail saldırganlığının bölgeyi topyekun bir savaş alanına çevirme riskinin bulunduğuna işaret ettiği" ve "Irak makamlarının ülkeyi çatışmanın uzağında tutma gayretlerini takdirle karşıladığını belirttiği" kaydedildi.

Açıklamaya göre Erdoğan, "Kalkınma Yolu Projesi'nin, tüm bölgenin ekonomik kalkınmasına, istikrarına ve kardeşliğine önemli katkı yapacağını, bu projenin IKBY'ye de her açıdan fayda sağlayacağını" söyledi.

Açıklamada, "Terör tehdidinin kalıcı olarak ortadan kaldırılmasına yönelik iş birliğinin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dost ve kardeş Irak'ın ve Irak halkının daima yanında olacağını kaydetti" ifadeleri yer aldı.

BARZANİ'DEN PAYLAŞIM

Görüşme sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Neçirvan Barzani ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara'da bir kez daha bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Barzani, görüşmede “Bölgedeki istikrarın geliştirilmesinin yanı sıra Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ile olan ilişkilerin güçlendirilmesi konularını” görüştüklerini aktardı.

SEÇİMLER 20 EKİM'DE

IKBY'de 20 Ekim’de gerçekleştirilecek parlamento seçimleri süreci, özellikle Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki gerilimin gölgesinde geçiyor. KDP iktidardaki konumu ve Türkiye ile yakın ilişkilerin merkezinde yer alırken, KYB ve diğer muhalif gruplar ise yolsuzluklara karşı tutumları ve reform programlarıyla dikkat çekiyor.

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR?

Erdoğan'ın 12 yıl sonra 22 Nisan'da gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde, Irak, Türkiye, Katar ve BAE arasında, Kalkınma Yolu Projesi'nde iş birliğine ilişkin 4'lü mutabakat zaptı imzalanmıştı. Projenin, Basra Körfezi’ni Irak’ın Necef ve Musul kentleri üzerinden kara ve tren yoluyla Şırnak Ovaköy sınırına bağlaması planlanıyor. 

Türkiye ve Irak arasında bir süreden beri Doğu Asya-Ortadoğu ve Avrupa arasında alternatif bir ticaret yolu olması amaçlanan Kalkınma Yolu Projesi ve bu yolun geçiş güzergahında PKK’nin Irak-Türkiye sınırındaki askeri varlığının ortadan kaldırılması konusunda görüşme ve pazarlıklar yapılıyordu.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi'nin maliyetinin 20 milyar dolar olacağını öngördüklerini açıklamıştı. Projenin takibi için Türkiye ve Irak’ın karşılıklı ofis açacağını belirtmişti. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rojin’in taziyeevinden: Kızım intihar etmedi, biri götürdü

SONRAKİ HABER

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonundan çağrı: Bütçenin temel gündemi okul yemeği olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa