16 Ekim 2024 16:36

Polonya iltica hakkını rafa kaldırdı

Polonya Başbakanı Tusk, iltica hakkının geçici olarak askıya alındığını açıkladı. İtirazlara rağmen Polonya hükümeti tarafından yeni "göç stratejisi" onaylandı.

Fotoğraf: Pixabay 

Paylaş

Polonya Başbakanı Donald Tusk, iltica hakkının geçici olarak askıya alındığını açıkladı. Koalisyon ortağı Sol Parti plana karşı çıktı. İtiraza rağmen Polonya hükümeti tarafından salı günü yeni "göç stratejisi" onaylandı. Stratejiye "kontrolü yeniden kazanmak" adı verildi. Tusk, kabine toplantısının ardından X'te "Güvenliği sağlayın" diyerek kararı paylaştı.

Tusk, "Yasa, Belarus güvenlik servisleri tarafından getirilen bir kişinin yasadışı yollardan Polonya sınırını geçmesi durumunda, Polonya sınır muhafızlarının bu kişilerin iltica başvurularını kabul etmeyecek" dedi.

SOL PARTİ KARŞI OY KULLANDI

Koalisyon ortağı olan Lewica (Sol Parti) üyesi Başkan Yardımcısı Krzysztof Gawkowski, partisine üye tüm bakanlarının toplantıda sığınma hakkının askıya alınmasına karşı oy kullandığını açıkladı. Dolayısıyla göç politikasında yapılması planlanan değişikliğin parlamentoda çoğunluğu sağlayıp sağlamayacağı belirsiz.Gawkowski Polsat News TV kanalına yaptığı açıklamada "Güvenlik evet, ama aynı zamanda insanlık olmalı" dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da hükümetin sığınma hakkını geçici olarak askıya almasını "ölümcül hata" sözleriyle kınayarak planı onaylamayacağını söyledi.

Ancak başta anamuhalefet PiS olmak üzere diğer sağcı ve milliyetçi partilerin plana destek verebileceği belirtiliyor. Liberal parti Poland 2050 "Ciddi bir tehdit durumunda iltica başvurularının işleme konulmasının geçici olarak askıya alınması sadece parlamento kontrolü altında gerçekleşmelidir" açıklamasını yaptı.

Polonya ve AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve müttefiki Belarus lideri Alexander Lukashenko'yu Batı üzerinde baskı kurmak amacıyla kriz bölgelerinden mültecileri organize bir şekilde AB'nin dış sınırına getirmekle eleştiriyor. Tusk, sığınma hakkının savaşta kullanıldığını ve insan haklarıyla hiçbir ilgisi olmadığını ileri sürdü.

Daha önce AB Konseyi Başkanlığı da yapan Tusk'un ilan ettiği iltica hakkını rafa kaldırma kararı, aynı zamanda AB iltica hakkına aykırı olduğu belirtiliyor. Zira tek tek ülkelerin iltica hakkının bu şekilde rafa kaldırılması daha önce eleştirilmişti.

Kararın yarın başlayacak AB Zirvesi'nde ele alınması bekleniyor. Bazı ülkeler Polonya'nın aldığı kararı eleştiriyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Tam hak eşitliği için adım atılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa