16 Ekim 2024 17:23

Cinayetlerin sebepleri

İnsanlarda korku yok. O kadar kişi cezasız kalmış ki artık bir rahatlık var insanlarda.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Lise öğrencisi

Antep

 

Kadın cinayetlerinin artmasının başlıca sebebi caydırıcı ve önleyici bir adalet sisteminin olmaması, suçluların ceza almaması, gündelik hayatta şiddetin yaygınlaşması, niteliksiz eğitim, kadın erkek eşitsizliği ve maalesef kadını ikinci sınıf insan olarak gören toplum yapımız. Bu durumların doğurduğu sonuçlar olarak kadın toplumda kısıtlanarak, ezilerek yok ediliyor. Aynı zamanda insanların psikolojik durumlarının da yerinde olduğunu düşünmüyorum. Okullarda, kampüslerde iş yerlerinde psikolojik kontroller yapılmalı.

YAŞANANLARIN SEBEBİ CEZASIZLIK

Bir de insanlarda korku yok. O kadar kişi cezasız kalmış ki artık bir rahatlık var insanlarda. Her ne kadar şiddeti savunmasam da bir canlıya zarar vermeyi engellemeye çalışsak da kendimizi korumamız için farklı yollar denememeye mecbur bırakıldık. Yanımızda taşıyabileceğimiz biber gazı, elektro şok gibi araçlarla kendimi korumayı düşünüyorum maalesef. Asla böyle şeyler aklıma gelmezdi benim; Korkmazdım, çekinmezdim ama dün ilk kez bu korkuyu yaşadım. Dün taksideydim ve şoför aniden yolu değiştirdi. Hemen bir korku geldi bana. O an yapabileceğim tek şey konumu arkadaşlarımla paylaşmak oldu ve babamla konuşuyormuş gibi yaptım. Böyle şeyler düşünmek zorunda olmamız çok kötü.

İlk olarak eğitim sistemi düzelmeli. Her şeyin temeli eğitim ve eğitim sistemi düzelirse hukuk sistemi de düzelir. Kadına şiddetle mücadele yasaları uygulanmalı, kadınlara ekonomik özgürlük için destek sağlanmalı, küçük yasta evlilik yasaklanmalı ve namus cinayetleri için önlem alınmalı.

ÖNCEKİ HABER

Adalet bizimle sağlanacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa