16 Ekim 2024 17:30
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2024 22:27

İnal'ın hakaret davasında Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirme' kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal'ın açtığı hakaret davasında Kemal Kılıçdaroğlu hakkında 'zorla getirme' kararı verildi. Kılıçdaroğlu: "Saray yargısına teslim olmayacağız."

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal'ın açtığı hakaret davasında İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi, CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "zorla getirme" karar verdi.

Gazeteci Barış Yarkadaş, kararı, X sosyal medya platformunda paylaştı. Yarkadaş'ın aktardığına göre; duruşmada İnal’ın avukatı, Kılıçdaroğlu hakkındaki şikayetlerinin devam ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik’in yetkilendirmesi ile duruşmaya katılan Avukat Uğur Çelik ise “Müvekkilimizin ikametgahı Ankara’dır. Talimatları Ankara’ya yazın” talebinde bulundu. İnal’ın avukatı Furkan Keskin, mahkemeden Kılıçdaroğlu’nun zorla getirilmesini talep etti. Mahkeme talebi kabul etti ve Kılıçdaroğlu'nun zorla getirilmesine karar verdi.

"Zorla getirme" kararına karşı Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Hodri Meydan" başlığıyla paylaştı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi;

"Dostlarım ne günlere kaldık? Erdoğan çıkmış 'Biz yumuşayacağız ama Kılıçdaroğlu izin vermiyor' diye beni şikayet ediyor ve bu da yetmiyor saray yargısıyla beni sindirmeye çalışıyor. Erdoğan'ın korkulu rüyası olmaya devam ettikçe, ekonomik kriz devam ettikçe, Kılıçdaroğlu düşmanlığı artmaya, türlü ayak oyunlarıyla CHP'lileri siyaset dışına itmeye çalışanlara açık ve net çağrımdır; tek bir CHP'liyi saray yargısına teslim etmeyeceğiz. Ne beni ne de diğer yol arkadaşlarımızı harcatmayacağız. Yargıya talimat vermeyi bırak. Derdin benimleyse ben dimdik durmaya devam edeceğim. Beşli çeteye peşkeş çektiğiniz ihaleleri, yolsuzlukları, vatandaşın cebinden çaldığınız her kuruşun hesabını sormaya ant içerim. Dün de bugün de yarın da son nefesime kadar bu halk için geri adım atarsam namerdim. Hodri meydan."

Sonraki duruşma 18 Şubat 2025 tarihinde görülecek. 

“KARAR HUKUKİ DEĞİL”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği 'zorla getirme' kararına tepki gösterdi. Özel, "Önceki Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu hakkında bugün verilen zorla getirme kararı, hukuki olmadığı gibi, siyasallaştırılmış yargının gözdağı verme çabasıdır. Partimiz bu çabalara karşı bir ve bütün olarak dimdik ayaktadır” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da X hesabı üzerinden açıklama yaparak, "Zorla getirme kararlarını onlarca suç kaydı olup ortalıklarda gezenlere işletin. 7. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na devam eden bir dava sebebiyle verilen zorla getirme kararı hukuki değil siyasidir. Bu süreçte Kemal Bey’in sonuna kadar yanındayız” ifadelerini kullandı.

"SARAYIN YARGI KARARI KABUL EDİLEMEZ"

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise kararın hukuki olmadığını vurguladı. "Hukuk tanımaz sarayın yargısının bu kararı kabul edilemez" diyen Karaca, şunları söyledi; "Yargıyı aparat olarak kullanarak gözdağı vermek, korkutmak, bir milim bile geri attırmak için çırpınan zevat bilsin ki ne 7.Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ne de CHP üyelerini korkutmaz, bir milim bile geri adım attıramazsınız.”

ZORLA GETİRME KARARI NEDİR?

Zorla getirme kararı, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 146'ncı maddesinde düzenleniyor. Söz konusu madde şöyle:

Şüpheli veya sanığın zorla getirilmesi

MADDE 146. - (1) Hakkında tutuklama kararı verilmesi veya yakalama emri düzenlenmesi için yeterli nedenler bulunan şüpheli veya sanığın zorla getirilmesine karar verilebilir.

(2) Zorla getirme kararı, şüpheli veya sanığın açıkça kim olduğunu, kendisiyle ilgili suçu, gerektiğinde eşkâlini ve zorla getirilmesi nedenlerini içerir.

(3) Zorla getirme kararının bir örneği şüpheli veya sanığa verilir.

(4) Zorla getirme kararı ile çağrılan şüpheli veya sanık derhâl, olanak bulunmadığında yol süresi hariç en geç yirmidört saat içinde çağıran hâkimin, mahkemenin veya zorla getirmeyi isteyen Cumhuriyet savcısının önüne götürülür ve sorguya çekilir veya ifadesi alınır.

(5) Zorla getirme, bunun için haklı görülecek bir zamanda başlar ve hâkim, mahkeme veya zorla getirmeyi isteyen Cumhuriyet savcısı tarafından, sorguya çekilmenin veya ifade almanın sonuna kadar devam eder.

(6) Zorla getirme kararının yerine getirilememesinin nedenleri, köy veya mahalle muhtarı ile kolluk görevlisinin birlikte imzalayacakları bir tutanakla saptanır.

(POLİTİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Gebze’deki katliam ne ilkti ne de son olacak

SONRAKİ HABER

Korkuya karşı asla yalnız yürümeyeceğiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa