16 Ekim 2024 18:06

Röportaj: Liselilerin dertleri

Liselerde bütçesizliğe, gerici müfredata ve bu sorunları bize dayatanlara karşı tüm liselileri Emek Gençliği olarak bilimsel eğitim ve demokratik lise için mücadeleye çağırıyoruz!

Kaynak: Freepik

Paylaş

Emek Su SAYDAM

İzmir

 

Liselerde yeni dönemin başlamasıyla beraber okul heyecanının yanı sıra okul masrafları karşımıza çıkıyor. Kırtasiye, üniforma, test kitapları, beslenme, ulaşım masrafları derken liste uzadıkça uzuyor. Kantin fiyatlarının artması ve fiyatların dışarıya göre daha pahalı olması, bizi nitelikli olmayan yemekhane yemeklerine mecbur bırakıyor. Tuvalet temizliği sorunu da birçok okulda karşımıza çıkıyor. Tuvalet kâğıdı ve sabun bile olmayan tuvaletlerde personel az olduğu için hijyen sıkıntısı yaşanıyor. Bu gibi genel sorunlarla beraber arkadaşlarımızın liselerinde özelleşmiş bazı sorunlar da var. Okulun ilk haftalarında Genç Hayat’la beraber lise çıkışlarına gittik. İzmir, Buca’daki öğrencilerle okullarında yaşadıkları sorunlar ve eğitim masrafları hakkında röportaj yaptık.

SORUNLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Kantin fiyatlarının dışarıya göre 4-5 kat daha fazla olduğunu, günlük yemek fiyatının 125 TL olduğu yemekhanede yemeklerin kalitesiz olduğunu söyleyen öğrenciler, sınıf mevcutlarının 40 kişiye varmasının eğitim açısından büyük bir sorun olduğunu ekledi. 85.Yıl Anadolu Lisesinden bir arkadaşımız, okulundaki en büyük sorunun temizlik olduğunu ve eğitimin niteliksizliğinden kaynaklı yüksek fiyatlı dershanelere gitmek zorunda kaldığını söyledi. Bazı etkinliklerin maddi ve manevi açıdan desteklenmediğini ve kaynak kitap fiyatlarının yüksek oluşundan kaynaklı ikinci el kitaplar kullanmak zorunda kaldığını da ekledi. Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesinde okuyan iki arkadaşımız, okulda yapılan etkinliklerin tamamen öğrenciler tarafından karşılandığını ve ders materyallerinin maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.

BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR EĞİTİM VAR

ÇEDES projesi kapsamında okullara psikolojik danışman adı altında atanan imamlar hakkında ne düşündüklerini sorduğumuzda ise bu projenin öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandığı görülüyor. “İktidarın uygulamaya başladığı Maarif Eğitim Modeli’yle, bilimsellikten uzak dinci gerici bir müfredatla karşı karşıyayız. ÇEDES projesi kapsamında atanan imamların hâlâ daha atama bekleyen bu alanın uzmanı PDR’ların önüne geçmesi bir yana, ilkokuldan başlayarak gençlere kendi politikalarına uygun eğitim veriyorlar. Bilimsellikten uzak, İslami ve ailevi değerlerin üzerine kurulu bir eğitim zorunlu kılınmakta” diyorlar.

Bizler, liselerimizde karşılaştığımız bu sorunların kaynağının ve çözüm yolunun bir olduğunu biliyoruz. Liselerde karşılaştığımız maddi sorunlara, maruz bırakıldığımız gerici müfredata ve bu sorunları bize dayatanlara karşı tüm liselileri Emek Gençliği olarak bilimsel eğitim ve demokratik lise için mücadeleye çağırıyoruz!

ÖNCEKİ HABER

Okullardan yurtlara sesimizi yükseltiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa