17 Ekim 2024 05:07

Türk-İş'in mitingine katılmak isteyen işçilere 'otobüs yok' denildi

Demiryol-İş Sivas Şubesinin mitinge gidecek otobüs sayısını 1’e indirmesi üzerine işçiler, “Sadece delegeler ve baştemsilciler katılacakmış. Türk-İş Merkezi istifa sloganından çekiniyor" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL

Türk-İş, Ankara’da yapacağı mitingde “Huzursuzluk çıkaracak” işçi istemiyor. Sivas’taki kamu işçileri üyesi oldukları Demiryol-İş’in birkaç hafta önce “10-15 otobüs kaldıracağız” dediğini ancak miting tarihi yaklaştıkça otobüs sayısının 1’e düştüğünü anlatıyor. Mitinge katılmak isteyen işçilere Demiryol-İş Sivas Şubesi yönetiminin “Sadece yüksek kurul üyeleri ve baş temsilciler katılacak, Ankara böyle istiyor” dediğini aktaran kamu işçileri, “Türk-İş Genel Merkezi, ‘Ergün istifa, hükümet istifa’ sloganlarını yeniden duyacağını biliyor, bunun için kendi çevresindeki koltuk düşkünlerini mitinge götürüyor” diyor.

Türk-İş’in “Zordayız geçinemiyoruz” diyerek 20 Ekim’de Ankara’da yapacağı miting hakkında ve TÜRASAŞ Sivas’ta baş temsilcilik görevine sene başında gelen Murat Yıldırım’a dair haber yapan Büyük Sivas Haber adlı yerel gazetede şu ifadelere yer veriliyor:

“TÜRASAŞ tarihinin en büyük işçi katılımıyla, 20 Ekim’de düzenlenecek mitinge Yıldırım’ın liderliğinde büyük bir grup katılım gösterecek.”

9 Ekim’de çıkan bu haberin üzerinden sadece bir hafta geçmişken “En büyük işçi katılımı” tarifi yalnızca yüksek kurul üyelerinin ve baş temsilcilerin götürüldüğü 1 otobüse kadar düştü.

GENEL MERKEZ ‘GETİRMEYECEKSİNİZ’ DİYOR, ŞUBE GÖTÜRMÜYOR

Sivas’ta çalışan Demiryol-İş üyesi kamu işçileri ise mitinge katılmak isteyen işçilerin önüne otobüs engelli koyan şube yönetiminin emri Türk-İş Genel Merkezinden aldığını söylüyor. İşçilerden biri, “Kamu işçilerinin ek zam eylemleri yaptığı dönemde en hareketli şubelerden biri bizim şubemizdi. Ergün Atalay belli ki Çerkezköy mitinginde karşılaştığı manzarayla tekrar karşılaşmak istemiyor. Bu yüzden işi sıkı tutuyorlar. Birkaç hafta önce ‘10-15 otobüs gideceğiz, taleplerimizi haykıracağız’ diye çağrı yaptıkları yerde mitinge birkaç gün kalmışken işçiye ‘1 otobüs gidiyoruz’ diyebilecek kadar utanmaz olabiliyorlar. İşçi bizimle dalga geçer, işçi bize güler, işçi bizden hesap sorar gibi bir düşünceleri yok. Genel merkez getirmeyeceksiniz diyor bunlar da götürmüyor bizi. Hikaye bu kadar” diyor.

"İŞİN RİSKİ ARTIYOR, ÜCRETİMİZ ERİYOR"

Bir başka işçi çalışma koşullarının zorluğundan bahsederek, “Biz ağır şartlarda çalışırken çalıştığımızın karşılığında iyi ücretler almak istiyoruz. Geçen sene bir arkadaşımız iki vagonun arasında kalarak feci şekilde can verdi. Bizim işimizin içinde böyle riskler var ama riskler her geçen yıl artarken kamu işçisinin ücreti düşmeye devam ediyor” diyor. Yeni giren işçilerin 30-32 bin lira, 10-15 yıllık işçilerin 34-35 bin lira, 20 yıllık işçilerin ise 39-40 bin lira ücret aldığını söyleyen işçi, “Bizi mitinge götürseler söyleyeceğimiz belli, memura verilen seyyanen zammı biz de istiyoruz. Bir zam yapılacaksa seyyanen zam yapıldıktan sonra üstüne zam yapılsın. Sözleşmeden doğan farklar yüzünden hak kaybına uğrayan arkadaşlarımız var bu hak kayıplarının giderilmesini istiyoruz” diye anlatıyor.

"KPSS’YE HAZIRLANAN İŞÇİLER VAR"

Miting alanına gittiklerinde istifa sloganı atmaktan daha öncelikli taleplerinin olduğunu söyleyen kamu işçisi, “Sanıyorlar ki Sivas işçisi oraya gidince ‘Ergün istifa’ diyecek. Sivas işçisinin bununla işi yok, Sivas işçisi geçinemiyor, içimizde yeniden KPSS’ye hazırlanan işçi arkadaşlar var. Kamuda işçi olmanın ne kadar zor olduğunu, kamuda işe girebilmek için ne çaba sarf ettiğimizi kamuda çalışan işçiler bilir. Biz sanıyorduk ki kamuya girdik artık hayatımızı kurmaya başlayabiliriz. Öyle değilmiş bu yaştan sonra sınavlara girip tekrar bir hayat kurmaya çalışıyoruz. İstifa sloganları olacak mı? Olacaktır elbette. Bunca senedir yetkili sendikası olduğunuz, aidatını aldığınız kamu işçileri istifa diyorsa dönünde bir kendinize bakın artık” diyor.

ÖNCEKİ HABER

“Sosyal devlete” mercek tutmak: Liselilerin yaşamı

SONRAKİ HABER

"Elâzığ depreminden beri güvende hissetmiyoruz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa