17 Ekim 2024 05:03

Kayseri’de Türk Metal üyesi işçiler: Miting değil, genel kurul örgütleniyor

Miting öncesi görüştüğümüz Kayseri’de çeşitli iş kollarında çalışan işçiler, “Bu miting, önümüzdeki yıl başlayacak kamu çerçeve protokolü ve sözleşmeler öncesi bir başlangıç olmalı” dedi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Türk-İş’in 20 Ekim’de Ankara’da gerçekleştireceği “Zordayız, geçinemiyoruz” mitingini değerlendiren Kayseri’de Türk Metal’in örgütlü olduğu Demiryaka Holding bünyesinde çalışan işçiler, üyesi oldukları sendikanın mitingi örgütlemediğini, mitingden haberlerinin dahi olmadığını söyledi.

Türk Metal Kayseri Şubesi tarafından Ankara mitinginin bilinçli olarak örgütlenmediğini ifade eden işçiler, “Sendikacılar mitinge değil, kasım ayında yapılacak şube genel kuruluna hazırlık yapıyor” dedi.

"10 METRE DEĞİL, 20 METRE KABLO FİYATINA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"

Demiryaka Holding bünyesindeki Hasçelik Halat ve Kablo’da çalışan Türk Metal üyesi bir işçi, “Kayseri’de basın açıklaması yapılmış haberimiz sonradan oldu. Bir saat işe geç başlanmış bizim sendikadan hiç haber çıkmadı. Sınırlı işçi biliyor süreci. Herkes hakim değil. Bilenlerse sendikaya ve yönetimine tepkili. Fabrikalarda ‘Böyle gitmez’ diyen, ‘Zam verilmeli’ diyen işçi sayısı giderek artıyor” dedi.

Hasçelik Kablo’da çalışan işçi, “Kayseri’nin en yüksek ücretini bizim aldığımız söyleniyor. Kayseri’nin en yükseği bile yetmiyor. Yoksulluk sınırının yarısında bile az ücrete çalışıyoruz. 10 metre kablo değeri bir işçinin aylık ücretine denk geliyor. Binlerce metre kablo üretiliyor. 10 değil 20 metre kablonun değeri işçiye ödense iki katı maaş alacağız ve yoksulluk sınırının üzerinde yaşam süreceğiz. Çok mu şey istiyoruz?​” diye konuştu.

ZAM İSTEYEN İŞÇİYE ‘PROMOSYON ALDINIZ’ CEVABI

Hasçelik’te çalışan bir başka işçi ise, “Geçtiğimiz günlerde zam istemek üzere sendika şube sekreteri olan aynı zamanda da vardiya amiri olarak bilinen yetkili ile görüşen arkadaşlar olmuş. Zam isteyen işçiye sendikacı ‘Geçen aylarda banka promosyonu aldınız’ cevabını vermiş. Böyle bir anlayış olabilir mi?​” ifadelerini kullandı.

"YAPTIĞIMIZ FAZLA MESAİ VERGİYE GİDİYOR"

Ücretleri yetmediği için fazla mesaiye kaldığını belirten işçi, “Hafta sonu demeden fazla mesaiye kalıyoruz. Örneğin üç pazar mesaiye kalıyoruz maaş 1500 lira fazla yatmış. Üç gün çift yevmiyenin neredeyse dörtte üçünü vergiye kesmişler. Vergi dilimleri işçiler için çok yüksek. Hem ücret hem de vergi dilimi için mitingin önemli olduğunu düşünüyoruz. Ama sendikamız hiçbir şey demiyor” diye konuştu.

"TALEPLERİMİZİN KAZANILMASI İÇİN MİTİNG ÖNEMLİ"

“Ankara mitingine sendikamızın katılmamasını anlayamıyorum” diyen bir Hasçelik Halat işçisi, “Ya danışıklı dövüş var ya da Türk Metal, Türk-İş Genel Merkezini umursamıyor. Merkezi karar alınan mitinge katılımın önemli olduğu düşüncesindeyiz. Ama kamu işçileri için yapılıyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Özel sektörde çalışan işçilerin de tonlarca sorunu var. Taleplerimizin dillendirmesi için miting de önemli, miting sonrası işçilerin süreci devam ettirmesi daha önemli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Elâzığ depreminden beri güvende hissetmiyoruz"

SONRAKİ HABER

Fernas'ın sahibi AKP'li vekil işçileri suçladı: "İçinde marjinaller var"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa