16 Ekim 2024 20:18
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2024 21:46

Van Barosu’ndan Rojbin açıklaması: Sızdırılan rapor yanıltıcı

Rojin Kabaiş’in cansız bedeni bulunduktan sonra savcılık makamının sivil toplum kuruluşlarını ATK sürecinin dışında tuttuğunu söyleyen Van Baro Başkanı Özaraz, "Sızdırılan rapor yanıltıcı" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van Barosu, kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedeni bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencisi Rojin Kabaiş’e dair kamuoyunda çıkan yanıltıcı bilgileri düzeltmek için açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Baro Başkanı Sinan Özaraz, “Gerek yurt görevlilerinin aileyi ve kolluk kuvvetlerini geç bilgilendirilmesi, gerek aileye geç haber verilmesi ihmallerden bazıları. Savcılık makamının üniversitedeki giriş çıkışları etkili bir şekilde kontrol altına almayışı, özellikle üniversitenin yanında bulunan köylük alana yönelik sıkı bir güvenlik önlemi almamış olması ciddi eksikliklerdi. Biz savcılığa her zaman bu eksiklikleri bir an önce tamamlaması gerektiği ve sürece yayıldıkça daha önce gerçekleşen Gülistan Doku dosyası gibi bir dosya oluşacağını belirttik. Fakat savcılık her zaman bizi dosyanın dışında tutarak ‘bizler gerekeni yapıyoruz’ tarzında cevaplarla dosyayı sürdürdü” dedi.

“RAPOR YANILTICI”

CMK hükümlerine göre bu raporun dosyada gizlilik kararı olsa bile, aileye ve avukatına verilmesi gereken zorunlu bir belge olduğunu belirten Özaraz, “Ancak savcılık 'Talebinizi yarın değerlendireyim' demesine rağmen, bugün çeşitli basın yayın organlarında bu ön raporun kamuoyuna sızdırıldığını fark ettik. Maalesef o ön rapor, gerçek bilgilerle değil yanıltıcı bilgilerle kamuoyuna sunuldu. Her ne kadar yayın organlarında Rojin Kabaiş’e yönelik herhangi bir darp, delici ve yaralayıcı bir iz veya kemik kırığı olmadığına yönelik bilgiler paylaşılsa da raporun yanıltıcı olduğunu belirtelim. Yapılan otopside; kemik kırığı olmadığı, delici ve kesici bir durumun olmadığı doğrudur. Ancak darp olmadığına yönelik söylem gerçeği yansıtmamaktadır” diye konuştu.

"ATK SÜRECİNİN DIŞINDA TUTULDUK"

Kabaiş’in cansız bedeninin bir yurttaş tarafından bulunduğunu dile getiren Özaraz, bakanlığın yaptığı açıklamada Kabaiş’in kolluk kuvvetleri tarafından bulunduğunu ve kamuoyuna yanlış bilgi aktardıklarının altını çizdi. Özaraz, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bizle sivil toplum kuruluşları, Van Barosu ve Kadın Hakları Merkezi olarak adli tıp sürecini takip etmek istedik. Savcılık makamı bizi ATK sürecinin dışında tutmaya çalıştı. Biz baro olarak CMK’daki maddeler gereği ATK’de temsilci bulundurma hakkımızın olduğunu hatırlatarak avukat ve alanında uzman bir doktoru bulundurabileceğimizi hatırlatmamıza rağmen savcılıkça bu talebimiz reddedildi.” (HABER MERKEZİ)

{{531021}}            

ÖNCEKİ HABER

Ekonomi kötüye gidiyor, seçmen erken seçim istiyor

SONRAKİ HABER

Şantiyede vincin çarptığı işçi Özcan Can yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa