16 Ekim 2024 21:52

Van’da kadınlar polis engelini aştı, Rojin için meşaleli yürüyüş yaptı

Kaybolduktan 19 gün sonra cenazesine ulaşılan Rojin Kabaiş için Van’da kadınlar açıklama yaptı. Polis barikatıyla yürüyüşü engellenmek isteyen kadınlar engeli aşarak meşalelerle yürüdü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van Kadın Platformu ile Van Emek ve Demokrasi Platformu, kaybolan ve 19 gün sonra Molla Kasım köyü sahilinde cansız bedeni bulunan Yüzüncü Yıl Üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş için meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Aydın Perihan AVM önünden kent meydanına kadar yürümek isteyen kadınlar polis barikatlarıyla engellenirken, barikatı aşarak meşaleli yürüyüş yaptı. Kadınlar yürüyüş boyunca “Jin jîyan azadî”, “Kadınlara değil katillere barikat”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

Yürüyüşün ardından açıklama gerçekleştirildi. Açıklamayı okuyan Star Kadın Derneği üyesi Zeynep Tağtekin, ülkenin kadın ve çocuk mezarlığı olarak anılmaya, kadınların bu ülkede her gün güvencesiz bir yaşamın içine itilmeye devam edildiklerini söyledi. “Kaybolduğu günün ertesinde STK’lerin ve kadınların ısrarıyla başlayan arama çalışmaları Rojin’in kaybolması kadar soru işaretiyle doluydu ve biz kadınlar Rojin aranırken en fazla ‘Etkin soruşturma yürütülüyor mu?​’ sorusunu sorduk. Önümüzde izlerinin kaybolmasına izin verilen Gülistan Doku, Narin gibi örnekler vardı. Ve bu ülkede kadınların ve çocukların kaybolması ne kadar kolaysa bulunması o kadar zordu” diyen Tağtekin, özellikle Kürt illerinden olağanüstü güvenlik önlemleriyle kadınların karşısına dikilen sistemin kadınları korumak söz konusu olduğunda ikiyüzlü davrandığına dikkat çekti.

"ROJİN KABAİŞ’E NE OLDU DİYE SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kadınların öldürülmesine, şiddet görmesine göz yumanların bu sistemin en büyük ortağı olduğunu dile getiren Tağtekin sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınların yaşam haklarına kasteden bu ataerkil düzene karşı sesimizi yükseltiyoruz. Bu mücadele sadece kadınların değil, özgürlüğü ve eşitliği savunan herkesin mücadelesidir. Yaşamın her alanında eşit, özgür ve onurlu bir şekilde var olabilmemiz için mücadele etmeye, meydanlarda “Gülistan Doku nerede?​”, “Rojin Kabaiş’e ne oldu?​” demeye devam edeceğiz.” (Van/EVRENSEL)

{{531021}}            

ÖNCEKİ HABER

Kadın cinayetlerine tepki göstermek isteyen öğrencilere müdür engeli

SONRAKİ HABER

Fernas işçileriyle dayanışma: Talepleri kabul edilsin, atılan işçiler geri alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa