17 Ekim 2024 10:57

ABD, Yemen’i B-2 uçakları ile vurdu: Asıl mesaj İran’a

ABD'nin uzun menzilli B-2 hayalet bombardıman uçakları bugün erken saatlerde Yemen’i vurdu. Amerikan basını “asıl mesaj”ın İran’a olduğunu yazdı.

Fotoğraf: ABD Deniz Kuvvetleri

Paylaş

ABD, Yemen topraklarına doğrudan saldırılar düzenliyor. Amerikan haber ajansı AP’ye göre uzun menzilli B-2 hayalet bombardıman uçakları bugün erken saatlerde Yemen’i vurdu. Saldırıda Yemen’de iktidarda olan Husilerin kullandığı yeraltı sığınaklarını hedef alındığı ileri sürüldü.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada B-2 bombardıman uçaklarının “Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelerde bulunan beş sertleştirilmiş yeraltı silah depolama yerini” hedef aldığını söyledi. Austin, “Bu, ABD’nin, düşmanlarımızın ne kadar derine gömülü, sertleştirilmiş ya da tahkim edilmiş olursa olsun ulaşılamaz kılmaya çalıştığı tesisleri hedef alma kabiliyetinin eşsiz bir göstergesiydi” dedi.

Husilere ait al-Masirah haber kanalı da, Yemen’in başkenti Sanaa çevresinde hava saldırıları gerçekleştirildiğini duyurdu. Ayrıca Saada kenti çevresinde de saldırılar düzenlendiği bildirildi. Hasar ya da kayıplar hakkında bilgi verilmedi.

“ASIL MESAJ İRAN’A” YORUMU

Haberde saldırıların Husilerin müttefiki olan İran’a da dolaylı bir uyarı niteliği taşıdığı yorumu yapıldı. B-2 uçakları “GBU-57” bombalarını atabilen tek uçak tipi olduğu için Natanz ya da Fordo gibi İran’ın nükleer tesislerine yapılacak herhangi bir Amerikan saldırısında kullanılmaları bekleniyor.

İlk kez 1999 yılında Kosova Savaşı’nda kullanılan nükleer kapasiteli B-2, her bir uçağın yaklaşık 1 milyar dolar değerinde olması nedeniyle ABD ordusu tarafından nadiren savaşta kullanılıyor. BU uçakların sicili oldukça kanlı. Şu ana kadar Afganistan, Irak ve Libya’ya da bomba attılar. Uçaklar Missouri’deki Whiteman Hava Üssü’nde konuşlu ve genellikle uzun menzilli saldırıları buradan gerçekleştiriyorlar.

HUSİLER ABD VE İSRAİL’İN CANIN SIKIYOR

Husiler, İsrail’in Gazze saldırılarının başlamasıyla birlikte, 7 Ekim 2023 öncesi yılda 1 trilyon dolarlık kargonun geçtiği Kızıldeniz ticaret yolundan geçen İsrail bağlantılı gemileri hedef alıyor. Husiler, şu anada kadar 80’den fazla ticari gemiyi füze ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Dört denizcinin de öldüğü bu operasyonlarda bir gemiyi ele geçirdiler ve ikisini batırdılar.

ABD ve Batılı müttefikleri uluslararası ticaretin engellenmesi gerekçesiyle Yemen topraklarına saldırılar düzenliyor.

Husiler ayrıca İsrail’i hedef alan füzeler fırlatmaya devam ediyor ve ABD ordusuna ait bir dizi MQ-9 Reaper insansız hava aracını düşürdüler.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün nisan ayında yaptığı bir analize göre Husiler, Yemen’in 33 yıl boyunca diktatör Ali Abdullah Salih tarafından yönetildiği dönemde Scud füzelerinin yerleştirildiği tünelleri yeniledi. Analist Fabian Hinz’e göre bu yerler arasında El Hafa ve Cebel Attan askeri üsleri, eski Başkanlık Binası ve Sanaa’daki Yemen devlet televizyonu yerleşkesi bulunuyor.

Hinz’e göre Husiler Saada yakınlarında geniş çaplı bir tünel ağı da inşa etmiş görünüyor. Hinz, “Husilerin Suudi liderliğindeki koalisyonla ateşkes anlaşmasının ardından büyük yeni tesisler inşa etmeye başlaması, grubun kendilerini sağlamlaştırmaya ve askeri yeteneklerini güçlendirmeye odaklandığını gösteriyor” diye yazdı. İran da benzer şekilde yeraltı füze üslerinden oluşan bir ağa güveniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

One Direction üyesi İngiliz müzisyen Liam Payne, balkondan düşerek öldü

SONRAKİ HABER

Miras kavgasında 1 kişiyi öldürüp, 2 kişiyi yaralayan enişteye müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa