17 Ekim 2024 11:46

Tarihi garların metrekaresi 330 TL

Haydarpaşa ve Sirkeci garları 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kiralandı. Bakanlık alt kira sözleşmeleriyle özel şirketlere devredebilecek. Sendikalar iptal davası açtı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün detayları ortaya çıktı. Bu protokole göre, Haydarpaşa ve Sirkeci garları 29 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrediliyor. Kira bedeli olarak Haydarpaşa Gar Sahası için KDV hariç 71.1 milyar TL, Sirkeci Gar Sahası için ise 9.5 milyar TL olmak üzere toplamda 80.5 milyar TL belirlenmiş durumda. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak yatırımlar kira bedeli üzerinden mahsuplaşma yoluyla karşılanacak.

YATIRIMLAR MAHSUPLAŞACAK

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, 29 yıllık kira süresinin sonunda toplam kira bedeli, Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre güncellenecek. Kira bedeli ve yapılacak yatırımlar, protokol tarihinden itibaren her yıl yayımlanan birim fiyatlara göre düzenlenecek ve mahsuplaşma esasına göre belirlenecek.

ALT KİRA SÖZLEŞMELERİYLE KULLANIM MÜMKÜN

Kira süresi dolduğunda, mevcut yapılar ve yeni yapılacak olan yapılar Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından tüzel kişilere alt kira sözleşmeleri kapsamında kiralanabilecek. Ayrıca protokol süresi uzatılabilecek. Ancak bu gelişmeler, kamuoyunda çeşitli tepkilere neden olmuş durumda.

SENDİKALAR PROTOKOLÜ YARGIYA TAŞIDI

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Mimarlar Odası, bu kira protokolüne karşı iptal davası açtı. BTS'nin hesaplamalarına göre, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının toplamda 700 dönümlük bir alanı kapsadığı belirtiliyor. 29 yıllığına 80.5 milyar TL’lik kira bedeli üzerinden yıllık kira tutarı 2.7 milyar TL’ye, aylık ise 231.2 milyon TL’ye denk geliyor. BTS ayrıca, bu alanların metrekaresi başına aylık 330 TL kira bedeli hesapladı. Bu tutarlar, her iki garın tarihi ve ekonomik önemi göz önünde bulundurulduğunda ciddi tartışmaları beraberinde getiriyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Politico gazetesi: ABD, İsrail’e silah ambargosu uygulamayacak

SONRAKİ HABER

Meryem Çap’ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa