17 Ekim 2024 12:16

İşçi davayı kazandı, patron fabrika bahçesinden içeri almadı

Bursa’da kurulu bulunan Orakçı Makina’da sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan iki işçi, mahkemenin işe iade kararına rağmen iş başı yaptırılmadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Bursa’da faaliyette bulunan ve Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu Orakçı Makina’da sendika üyesi olduğu için işten çıkarılan iki işçi, mahkemenin işe iadelerine karar vermesine rağmen önceki gün işveren tarafından fabrikaya alınmadı.

İşe iade kararının ardından işveren tarafından fabrikaya çağrılan işçiler, fabrika bahçesinden içeri girdiklerinde fabrika yönetiminin “Sizi işe alacaktık ama vazgeçtik, almıyoruz” dedi.

İş güvenliği önlemlerinin yetersizliğiyle sürekli gündem olan Orakçı Makina’da yetersiz iş güvenliği önlemleri işçileri canından bezdirmiş işçiler sürekli hale gelen iş kazaları nedeniyle işten çıkmak zorunda kaldıklarını söylemişti.

2022 yılında Türk Metal Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan 11 işçiden 9’u ara bulucu görüşmelerinde anlaşma sağlarken 2 işçi hukuki süreç başlatmıştı. Bursa 7. ve 11. iş mahkemeleri davacı işçiler Yüksel Sargın ve Ramazan Aktuğ hakkında sendikal tazminat ve işe iadelerine karar verdi. İşe başlamak için fabrikaya giden işçiler içeri alınmadı.

“HUKUKİ OLARAK SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan işçilerin avukatı Kemal Özgür Yetkin, “İstinafça onaylanan Bursa 7. İş ve 11. İş Mahkemelerince müvekkillerimize sendikal tazminat ödenmesine ve davalı iş yerine işe iadelerine karar verilmiştir. Yaklaşık 2 yıl süren yargılama sonunda verilen işe iade kararı üzerine davalı Orakçı Makina davacı işçiler Yüksel ve Ramazan'ı işbaşı yapmaları için işe çağırmıştır fakat iş başı için fabrikaya gelen işçiler içeriye alınmamış, işe başlatılmamıştır. Suç işlememeye devam edilmektedir. Hukuki olarak sürecin takipçisiyiz” dedi.

FABRİKA BAHÇESİNDEN İÇERİ ALINMADI

İş başı yapmak için fabrikaya giden Ramazan Aktuğ fabrika bahçesinde bekletilerek içeri alınmadı.

İki yıl sonra mahkeme kararıyla Orakçı Makina’da yeniden işe başlama kararını aldım diyen Aktuğ, “7.50’de iş başı verdikleri fabrikada şimdide dışarı çıkmamı istediler. Kağıdı alıp içeride görüştükten sonra iş başı yaptırmayacaklarını gelip söylediler” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran Dışişleri Bakanı'ndan, KİK-AB ortak bildirisine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa