17 Ekim 2024 12:14

Zonguldak'ta kadınlar cinayetlere “dur” dedi: Birlikte mücadele etmeliyiz

Zonguldak’ta kadınlar kadına şiddete ve kadın cinayetlerine karşı alana çıktı. "Tepkili ve öfkeliyiz" diyen kadınlar "Birlikte mücadele etmeliyiz" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zonguldak’ta kadınlar artan kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

Yapılan basın açıklamasında kadınlar ‘‘Biz, katillerin kravat taktı diye iyi hal indirimi almasını namus kisvesi altına sığınarak serbest bırakılmasını istemiyoruz. Evde, işte, sokakta kadına cinayete ve şiddete hayır diyoruz’’ dedi.

Açıklamada “Geleceğimiz ve sorunlarımız için mücadeleye” diyerek çağrıda bulunuldu.

Madenci Anıtı önünde toplanan grup basın açıklamasından sonra Zonguldak Valiliği’ne kadar sloganlarla yürüdü.

Atılan sloganlar arasında “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Hak hukuk adalet” gibi sloganlar da yer aldı.

"TEPKİLİ VE ÖFKELİYİM"

Yürüyüşün ardından Evrensel’e konuşan genç kadınlar eylemi nasıl örgütlediklerini anlattı:

“Bizim için zorlu ve heyecanlı bir süreçti. Sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız paylaşımlarla ve kurduğumuz grupla bu eylemi örgütledik. Bu kadar büyük ve kitlesel bir eylem beklemiyorduk lakin yürüyüşte bu kadar insanın olması bizi çok mutlu etti. İnsanların haklarını talep etmek için bu şekilde birlik olarak mücadele etmesi bizi yeniden umutlandırdı.”

Bülent Ecevit Üniversitesinden bir öğrenci “Kadın olarak sosyal hayatta karşılaştığım en büyük zorluk, güvende hissetmemek. Daha da zor olan güvenliğim tehdit edildiğinde, hakkımı aramamın beni daha tehlikeli bir duruma sokacağını düşünüyor olmam. Yani özellikle son birkaç yıldır yaşanan olaylar bunu gösteriyor” dedi.

Öğrenci “Herkes gibi tepkili ve öfkeliyim. Bir kadın olarak bir noktada ‘sıradaki ben olabilirim’ düşüncesi ile yaşamaya başladım. Bu korkunç olayları duymaya ne yazık ki alıştık, belki de giderek sistematik bir biçimde alıştırıldık. Her türlü koşulda tek isteğim artık bunların önüne geçilebilmesi” ifadelerini kullandı.

Başka bir öğrenci “Son zamanlarda sosyal medya kullanımının artmasıyla bu haberleri daha da çok duymaya başladık. Bence bu cinayetler hep oluyordu ancak bize bu kadar yansıtılmıyordu. Belki de bu yüzden kadın cinayetleri daha da az görünüyordu. Kitlelere ulaşmak söz konusu olunca insanlar hem bu haberleri normalleştirmeye başladı hem de hassasiyet azaldı. Yani yıllar önce Özgecan Aslan canice katledildiğinde halk ayağa kalkmıştı. Aylarca onu konuştuk. Ancak Özgecan Aslan olayında bu kriz devlet tarafından çözümleyici yönetilip katiller doğru cezaları alsalardı belki de bugün cinayetlerin belli bir kısmının önüne geçilmiş olurdu. Kadın cinayetlerine karşı yasalar uygulanmayıp caydırıcı cezalar olmayınca buna teşebbüs edebilecek insanlar cesaret bulmaya başladı. Dolayısıyla bu durum daha da arttı” dedi.

Kadın cinayetlerine karşı iktidarın ve emniyet güçlerinin aldığı önlemleri yeterli bulma konusuna dair de konuşan öğrenciler şunları söyledi:

“İktidarın kadın cinayetleriyle ilgili yetersiz önlemler aldığını değil, hiç önlem almadığını düşünüyorum. Haberlerde çıkan olaylar haricinde etrafımızda bunlarla ilgili birçok örnek var ve kadınların ne kadar çaresiz olduğunu birebir görebiliyoruz. Emniyet güçlerinin de işlenen cinayetlerde değil sadece haklı eylemlerimizde bir faaliyet gösterdiğini düşünüyorum.”

"BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

Bir kadın öğrenci “Öncelikli olarak cezaların gerçek bir caydırıcılığının olmasını, hukukun, adaletin, anayasanın işlemesi gerektiği gibi işlemesini isterdim. Çünkü ancak o zaman kadına karşı işlenen her türlü şiddeti ve hatta ülke genelinde işlenen her türlü suçu da konuşmaya, bu yozlaşan toplumu incelemeye ve bu yozlaşmanın sebeplerini konuşmaya, yani ana meseleye sıra gelebilir. Ayrıca özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük çevreler olmak üzere geniş çapta çeşitli eğitimler düşünülebilir” dedi.

“Yapılan tüm eylemleri destekliyorum ve sosyal medyayı da bu konuda iyi kullanmamız gerektiğini düşünüyorum” diyen bir öğrenci “Sadece bununla kalmayıp kadın cinayetleri konusunda topluma gerekli bilinci kazandırmamız gerektiğine inanıyorum. Ayrıca her türlü koşulda haklarımızı talep etmeliyiz. Bu konuda yapılacak her türlü çalışma için halk olarak hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandı. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçi davayı kazandı, patron fabrika bahçesinden içeri almadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa