17 Ekim 2024 12:19

Nevşehir Sümerbank’ın arazisi Erdoğan’ın imzasıyla satıldı

Türkiye’nin ilk yerli işletmelerinden birisi olan Sümerbank’ın Nevşehir’deki son izleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı özelleştirme kararıyla siliniyor.

Nevşehir İplik Fabrikası | Kaynak: Kutlutaş

Paylaş

Özer AKDEMİR

Her fırsatta ‘yerli ve milli’ hamasetine sarılan AKP’nin müflis tüccarlığı bitmek bilmiyor. Cumhuriyet döneminin ilk “yerli ve milli” sanayilerinden biri olan Sümerbank’ın zaman içerisinde önce teknolojik olarak geri bırakılması ve ardından da özelleştirilerek satılmasına son halka kuruma ait taşınmazların özelleştirme yoluyla tasfiyesi. Bunun son örneği ise Nevşehir’de yaşandı. Nevşehir’de Sümer Holding’e ait taşınmaz özelleştirme idaresi tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla satıldı. Erdoğan’ın 9 Ekim 2024 tarihli imzası ile yayınlanan kararda Sümer Holding’e ait iki parsel (toplam 8.500 m2) ihale ile 183 milyon liraya satıldı.

1967’DE FAALİYETE GEÇTİ 1996’DA ÖZELLEŞTİRİLDİ

1967 yılında üretime başlayan Sümerbank Nevşehir İplik Fabrikası zaman içerisinde bine yakın kişinin işçi olarak çalıştığı kentin en önemli işletmelerinden birisi haline geldi. İplik üretiminin ardından havlu ve bornoz üretimine de geçen işletme 1996 tarihinde, o zamanlar bir apartman dairesi fiyatına, 170 milyar liraya (eski parayla) özelleştirildi. Nevşehirlilerden oluşan çok ortaklı bir şirketin aldığı işletme sekiz yıl sonra teknolojik olarak geri kalma ve fabrikaya yatırım yapılmaması sonucu üretimi durdurdu. Lojman ve çeşitli binaları yıkılıp yerine kültür merkezi yapılırken, işletme binası ise yıllarca atıl durumda kaldı.

MAHALLEYE ADINI VERMİŞTİ

“Zarar eden kamu kurumlarının özel sektöre satışı” diyerek pazarlanan özelleştirme uygulamaları zamanla kamunun elinde ne varsa yerli/yabancı sermayeye devri-peşkeşi halini aldı. Özelleştirildiği dönemde kar eden Nevşehir Sümerbank İplik Fabrikası bulunduğu mahalleye adını verecek kadar kentle bütünleşen ve binlerce yurttaşın ekmek kapısı olan bir işletmeydi.

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta kadınlar cinayetlere “dur” dedi: Birlikte mücadele etmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa