17 Ekim 2024 13:54

MSB'nin Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya açtığı davada tazminat cezası verildi

Milli Savunma Bakanlığının, Şebnem Korur Fincancı’ya açtığı davada 50 bin TL tazminat cezası verildi.

Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel

Paylaş

Bir kanalda verdiği bilimsel görüşler hakkında Milli Savunma Bakanlığınca hakkında dava açılan önceki dönem Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'ya 50 bin TL  manevi tazminat cezası verildi.

Karar sonrası açıklama yapan gazetemiz yazarı Fincancı, "İnsan hakları ihlalleri doğası gereği gücü elinde bulunduran devletler tarafından görünmez kılındığı için adli tıp uzmanları o görünürlüğü sağlamak durumunda. Bizim sorumluluğumuz bu. Bu davalar bize yönelik davalar değil, biz dayanışma ile aşarız. Ancak meslektaşlarımızı sindirmek istiyorlar bizim kaygımız bu. Dayanışma bizim güçlü olmamızı sağlıyor, birgün haklara saygı gösteren bir ülkeyi inşa edeceğimizi söyleyelim, inatla" diye konuştu. 

Ankara Dışkapı Adliyesi 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya DEM Parti milletvekili Heval Bozdağ, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, TTB MK üyeleri Dr. Ali Karakoç ile Dr. Önder Okay, İHD Genel Başkanı Hüseyin Küçükbalaban, TİHV Genel Başkanı Metin Bakkalcı katıldı.

Davada MSB'nin avukatları söz almazken, Fincancı'nın avukatları Meriç Eyüboğlu ile Hülya Yıldırım söz aldı. 

"YAPILAN BİR ÖN DEĞERLENDİRMEYDİ TANI DEĞİLDİ"   

Avukat Meriç Eyüboğlu, “Eleştiri hakkı gerekçesiyle mahkemenizde pek çok kez ifade verildi. Biz bu davada başka bir şey diyoruz; burada müvekkilim bilimsel bir değerlendirme yapmıştır, bu eleştiri hakkı değildir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında bir hak kullanılmıştır. Bir bilim insanın kendi uzmanlık alanında görüş beyan etmesi hususunda tartışılacak bir durum yoktur. Video kaydına bakarak bilimsel değerlendirmede bulanmuş ve yapılan değerlendirme bir tanı değil, ön tanıdır. Toksik gazların kullanılmış olabaileceğini belirtmiştir" dedi.

Konuşmasında HDP'ye verilen 60 bin liralık tazminat cezasını hatırlatan Eyüboğlu, "Mahkemenizden aksi yönde bir karar çıkarsa, müvekkilimin emekli bir akademisyen olduğunu dikkate almanızı istiyoruz. Bir siyasi partiye verilen ceza bu iken istenen cezayı göz önünde bulundurmanızı istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Avukat Hülya Yıldırım, tüzel kişilerin manevi tazminat talep edemeyeceğini hatırlattı ve davanın reddini talep etti.

FİNCANCI: BİZİ DEĞİL, MESLEKTAŞLARIMIZI SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR 

Şebnem Korur Fincancı, kendisine verilen 50 bin TL’lik tazminat cezasına dair, duruşma sonrası açıklama yaptı. Fincancı, “Hep beraber gördük ki ben Türkiye'nin ikinci büyük muhalefet partisine değer bir bedel taşıyorum mahkemenin gözünde. Aslında bununla gurur duyduğumu ifade etmem gerek. Biliyorsunuz Milli Savunma Bakanlığı 100 bin lira tazminat istemişti. Ve bu davalarla ilgili olarak HDP’ye, Selahattin Demirtaş'a ve Sezgin Tanrıkulu'na dava açılmıştı. İnsan hakları savunucusuna hak ihlalini dile getirdiğimiz için incindiğini ifade ederek manevi hak iddia etmişti. Bir kurumun incinip incinmeyeceği ayrı bir tartışma konusu. Ama burada önemli olan baştan reddedilmesi gereken bir davanın iki yıldır sürüyor olması, iki yılın ardından da partiye verdikleri miktara yakın ceza vermeleri. Gerçekten Türkiye'de insan haklarına, ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüklere dair ortam ortada. Aslında özellikle birlikte çalıştığım bu tür hak ihlallerinin belgelenmesi için çok kıymetli bir metin hazırladılar, video ve fotoğrafların nasıl inceleme yapması ve buradaki konumu üzerine. İnsan hakları ihlalleri doğası gereği gücü elinde bulunduran devletler tarafından görünmez kılındığı için adli tıp uzmanları o görünürlüğü sağlamak durumunda. Bizim sorumluluğumuz bu. Bu davalar bize yönelik davalar değil, biz dayanışma ile aşarız. Ancak meslektaşlarımızı sindirmek istiyorlar bizim kaygımız bu. Dayanışma bizim güçlü olmamızı sağlıyor, birgün haklara saygı gösteren bir ülkeyi inşa edeceğimizi söyleyelim, inatla" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Batı Şeria’da zeytin toplayan Filistinli kadın İsrail askerlerinin açtığı ateşte öldü

SONRAKİ HABER

ATO: Sağlıkta Dönüşüm Programı yerine ihtiyaç bilimsel sağlık sistemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa