17 Ekim 2024 14:09

Borrell: ABD'nin İsrail'e verdiği 1 aylık süre daha fazla ölüme neden olacak

Borrell, ABD'nin Gazze'ye daha fazla insani yardım girişinin sağlanması için İsrail hükümetine 1 aylık süre verme kararının "daha fazla insanın ölmesine yol açabileceği" uyarısında bulundu.

Josep Borrell  | Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD'nin Gazze'ye daha fazla insani yardım girişinin sağlanması için İsrail hükümetine 1 aylık süre verme kararının "daha fazla insanın ölmesine yol açabileceği" uyarısında bulundu.

Borrell, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB Zirvesi öncesi basına açıklamalarda bulundu.

ABD'nin Gazze Şeridi'ndeki insani durumun iyileştirilmesi için İsrail'e verdiği 30 günlük sürenin mevcut koşullarda "çok fazla insanın ölmesine" yol açabileceğini söyleyen Borrell, "Gördüğümüz şey, insani krizin kronikleşmesidir." dedi. Ortadoğu'da yaşananları "felaket" olarak nitelendiren Borrell, "18 bin çocuk yetim kaldı. Lübnan nüfusunun yüzde 20'si ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Sadece Lübnan'da 400 bin çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı.” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gazze’de “felaket/kıtlık” düzeyinde akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısında “şimdiye kadar görülen en yüksek sayılara” ulaşıldığı uyarısı yapmıştı. FAO Genel Direktör Yardımcısı Beth Bechdol, “Gazze Şeridi’ndeki, raporlama tarihimizdeki en ciddi gıda krizidir. Ayrıca, IPC Aşama 3 yani ‘kriz’, Aşama 4 ‘acil durum’, Aşama 5 ‘felaket’ seviyelerinde bulunan insanların çoğunluğunun tarımla bağlantılı insanlar olması beni özellikle endişelendiriyor. Günlük olarak 2 milyondan fazla insanın açlıkla karşı karşıya olduğundan bahsediyoruz." demişti. İsrail ordusunun Gazze'te saldırılarında can kaybı 7 Ekim 2023'ten bu yana 42 bin 438'e yükseldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası, 7’nci kez faizi sabit tutma kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa