17 Ekim 2024 14:45

Betek Boya'da yetki itirazına karşı uyarı eylemleri başladı

Betek Boya'da (Filli Boya) çoğunluğu sağlayarak yetkiyi alan Petrol-İş Gebze Şubesi, patronun yetki itirazına karşı fabrikada uyarı eylemlerine başladı.

Fotoğraf: Petrol-İş

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Petrol-İş Sendikasına üye olarak çoğunluğu sağlayan Betek Boya işçileri, patronun masaya oturmasını istiyor. GOSB Tembelova'da bulunan fabrikada binin üzerinde işçi çalışıyor. Birkaç yıl önce Japon bir firmaya satılan Betek Boya'da işçiler patronun sendikalaşmaya saygı duymasını ve masaya oturarak toplu iş sözleşmesi sürecinin bir an önce başlamasını talep ediyor.

Gazetemize konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek, "Betek Boya'da çoğunluğu sağladık, bakanlıktan çoğunluk yetki belgesi de geldi. Petrol-İş Betek Boya'ya girecek" dedi.

"UYARI EYLEMLERİNE BAŞLADIK"

Patronun yetkiyi, yetkisiz bir mahkemeye itiraz ettiğini belirten Kırmızıçiçek, "Anlaşılan o ki, süreci uzatmak istiyorlar. Yetkimize itiraz ettiler, yetkisiz bir mahkemeye itirazda bulundular. Buna rağmen iletişim kanalları açık, en azından bunu olumlu buluyoruz. İletişime geçmeye çalıştık, kabul ettiler ve görüşme gerçekleştirdik. Betek Boya 20 yıldır işveren sendikası olan, Türkiye Kimya, Petrol, Lastik Plastik Ve İlaç Sanayii İşverenleri Sendikası'nda (KİPLAS) örgütlüymüş. İşçi arkadaşlarla da konuştuk, 'İşveren 20 yıldır örgütlüymüş, biz geç bile kalmışız' dedik. İşveren ile yaptığımız görüşmeye KİPLAS temsilcileri de katıldı. Oturduk, konuştuk. Kendimizi anlattık, Petrol-İş'i anlattık. Karşılıklı düşüncelerimizi paylaştık. Yetki itirazının kaldırıp masaya oturulmasını istedik. Olumlu bir görüşmeydi, hatta 'Memnun olduk, biz Petrol-İş ile çalışmak isteriz ama yurt dışına da iletmemiz lazım' dediler. Biz de tamam dedik ama üzerinden zaman geçti ve bize dönüş yapılmadı. Tekrar iletişime geçmeye çalıştık. Biz iş barışı bozulmasın, diyalog devam etsin istedik. İşyeri komitemizle bir araya geldik, durum değerlendirmesi yaptık. İşyeri içerisinde ve dışında barışçıl eylemlerimize başlayacağız dedik. Vardiya giriş ve çıkışlarında fabrika içerisinde uyarı eylemlerine başladık. Kesintisiz bir eylem takvimine girdik ama müzakere ısrarımız devam ediyor" dedi.

"PETROL-İŞ BETEK BOYA'YA GİRECEK"

Betek Boya işçisinin sendikalaşma sürecinde sahiplenme duygusunun kıymetli olduğunu aktaran Kırmızıçiçek, "İşçilerin sendikayı sahiplenme duygusu gayet iyi, kararlılar. İşyeri komitemizle de sık sık görüşüyoruz ve önümüzdeki süreci birlikte planlıyoruz. Şimdilik işverenin sert bir tutumu olmasa da biz bu yetki itirazının geri çekilmesini ve masaya oturulmasını istiyoruz. Örgütlenme çalışmaları sırasında sendikalaşma fark edilince işçiye yüzde 20 zam verdiler ama işçi sendikasını fabrikada görmek istiyor. Biz de diyoruz ki kararlı duruşumuzla Betek Boya'ya gireceğiz ve daha iyi şartlarda çalışacağız. Eninde sonunda Petrol-İş Betek Boya'ya girecek" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TRT Genel Müdürü İran'ı kızdırdı, Fahrettin Altun toparlamaya çalıştı 

SONRAKİ HABER

Samsun'da yolda, yanından geçen kadına cinsel saldırıda bulunan O.A. tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa