17 Ekim 2024 14:51

Efkan Ala: Çözüm süreci masamızda yok

Dolmabahçe Mutabakatı'nın simge isimlerinden olan Efkan Ala, "Çözüm süreci masamızda yok. O daha önce yapıldı, oldu bitti. Her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz" dedi.

Fotoğraf: Harun Özalp/AA

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis açılışında DEM Parti grubuyla tokalaşmasıyla başlayan "yeni bir çözüm süreci mi" tartışmaları devam ederken AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'dan "Çözüm süreci masamızda yok" açıklaması geldi.

AKP Genel Merkezi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen AKP Genel Başkan Vekili ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, "Yeni bir çözüm süreci mi gündemde" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bizim şu anda masamızda böyle bir şey yok. O daha önce yapıldı, oldu bitti. Türkiye o günden bugüne bir çok şey yaşadı. Şimdi sorun da farklı, o sorunlara bulunacak çare de farklı. Yani her seferinde aynı şeyi yapmak durumunda değiliz ki."

Abdullah Öcalan ile bir görüşmenin de gündemlerinde olmadığını belirten Ala, "24 saat televizyon Kürtçe yayın yapıyor. Bunlar aşıldı. O süreçlerin belli bir yerinde Ortadoğu tarumar oldu. Eğer Türkiye o reformlarını yapmamış olsaydı, o adımlarını atmamış olsaydı… Türkiye'yi de, Suriye'ye, Irak'a çevirmek isteyen projelerin nasıl uygulamaya konulduğu gözümüzün önünde yaşandı öyle değil mi? O sonuçlar elde edilemedi" diye konuştu.

Ala, "normalleşme" için de "Bu iklim içerisinde merhabalaşmalar çok önemlidir, diyaloglar çok önemlidir, konuşmalar 180 derece ayrı fikirler olsa bile çok önemlidir" dedi.

YENİ ANAYASA: MASAYI BİR KURALIM…

Ala, yeni anayasa tartışmalarına dair ise "Masayı bir kuralım. Tartışmak, konuşmak için anayasayı, bir araya gelmenin yönteminde anlaşalım, ondan sonra da kim ne düşünüyorsa orada söyleyecek. Her parti tartışacak. Sonra da masaya geldiğinde onları dile getirecek. O masadaki müzakere sistemine göre de karara varılacak. Yeni bir anayasa yapıyoruz, eski anayasalardan birini seçmiyoruz. Yeni anayasa yaparken herkes ne istiyorsa onu söylesin, söyleyecek zaten" dedi.

"Anayasa yapılabileceğine ihtimal veriyor musunuz" sorusuna Ala, "İhtiyatlı bir iyimserlik içerisindeyim. Önemli bir tartışma süreci yaşayacağız. Bunun ben kendi başına da kıymetli olduğunu düşünüyorum. Biraz heyecanlanıyorum da" yanıtını verdi.

Kabine değişikliği gündemine dair ise Ala, "Cumhurbaşkanımız bilir" ifadelerini kullandı.

Efkan Ala erken seçimin de gündemlerinde olmadığını belirtti.

DOLMABAHÇE MUTABAKATI'NI AÇIKLAYAN İSİMLERDEN

2013 ve 2015 yılları arasındaki “çözüm süreci” döneminde İçişleri Bakanlığı görevini yürüten Efkan Ala, 10 maddelik Dolmabahçe Mutabakatı'nı açıklayan isimlerden biriydi. Açıklamadaki en üst düzey yetkiliydi. Açıklamada ayrıca dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP’li Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken bulunuyordu. Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı için “Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Hükümet yetkililerinin, parlamentoda temsil edilen bir partiyle böyle bir görüntü vermesi yanlıştı. Dolmabahçe Mutabakatı diye bir şey söz konusu değil” demişti.

Ala, 1 Ekim'deki Meclis açılışında gerçekleşen tokalaşmada da Devlet Bahçeli'nin yanındaydı.

31 Mart yerel seçimlerinden önce Diyarbakır'da ilçe belediye başkanları tanıtım toplantısına katılan Ala, burada yaptığı konuşmada, "Gelin köstek olmayın. Destek olun. Milletin problemlerini çözelim. Gelin ey Türkiye’de siyaset yapanlar, birlikte problemleri çözmek için herkesi yönlendirelim. Herkese alan açalım ve fırsat verelim, Türkiye’yi hedeflerine taşıyalım" ifadelerini kullanmıştı. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP’li Karaca: Açık Radyo'nun değil, RTÜK'ün kapatılması gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa