17 Ekim 2024 16:17

Adıyaman’da depremzedeler orman nöbetinde | ‘Deprem konutları başka alana yapılsın’

Adıyaman’da, bölgelerindeki tek ormanlık alanın deprem konutları yapılacağı gerekçesiyle yok edilmesine karşı çıkan köylüler seslerinin duyulmasını istiyor.

Fotoğraf: Köylüler

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Adıyaman, 6 Şubat depremlerinde Hatay’dan sonra en çok etkilenen 2. kent. 115 bin 67 binadan 33 bin 112’si yıkıldı veya ağır hasar aldı. Bu, kentin neredeyse 3’te 1’i demek. Bugün depremin etkilediği pek çok kentte deprem konutları yapımı sürerken, yurttaşların önemli bir kısmı deprem konutlarının yapılmak istendiği alanlara tepki gösteriyor. Meralara ya da ormanlık alanlara konut yapılmasına karşı çıkan yurttaşlar, konut yapmak için pek çok seçeneğin olduğunu ifade ediyor.

Adıyaman’da deprem konutlarının yapılmak istendiği yerlerden biri de Yeşiltepe ormanlık alanı. Varlık, Mustafabeyli ve Koçali köylüleri ormanlık alanın orman olarak kalmasını isterken, bölgede nefes alabilecek, yeşil tek alanlarının da burası olduğunu söyledi. Ormanlık alanda onlarca ağacın kesildiğini, gelen tepkiler üzerine kesimin durdurulduğu söyleyen bir köylü, “Köyün diğer mezralarını o ormanın içine yapmak istiyorlar. Bizler de ormanların yok edilmesini istemiyoruz. Konutlar için başka seçenekler var üstelik” dedi. Müracaatların gerekli yerlere yapıldığını ifade eden köylü devam etti: “Müracaatı ilk olarak çevre şehircilik müdürlüğüne yaptık. Çevre şehircilik müdürü kendi şahsi meselesiymiş gibi davrandı önce. ‘İlla oraya yapacağım’ dedi. İnsanlar ağaçların kesimine karşı durup nöbet tutunca süreç durduruldu. Bu arada Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tuttere’yle de görüşüldü. Aradan 1-2 hafta geçti kesim yeniden başladı. Ve yine köylülerin nöbetine müdahale oldu.”

‘MÜTEAHHİT DAHA FAZLA PARA KAZANSIN İSTİYORLAR’

Valinin de alana konut yapılmasında ısrar ettiğini ifade eden köylü, tepkilere rağmen devam eden ısrarı şöyle açıkladı: “Konutları bir şirket üzerinden müteahhit yapıyor. Ora Malatya yolu üzeri, yolun hemen kenarı. Müteahhit için bulunmaz Hint kumaşı. Diğer yerlere göre düzlük ve orman. Başka bir yer olsa masraf yapması lazım, pahalıya mal oluyor. Yani müteahhit az para kazanmış olacak. Bizim tahminlerimiz böyle.”

Geçtiğimiz günlerde ağaçları kesmek için bölgeye gelen ekipleri ormana sokmayan köylülerin karşılarına jandarmanın dikildiğini ve ekipleri ormana soktuğunu belirten köylü, “Burada bir arbede yaşandı, gözaltına alınanlar oldu. Şimdi ne olacağı belli değil, Vali ile yine bir görüşme yapılacak, ağaç kesimi durmuş, köylüler bekleyişte” diye konuştu.

‘DUYARSIZ KALDILAR’

Siyasi partilerin yaşananlara duyarsız kaldığını söyleyen köylü devam etti: “Bura Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin köyü. Kendisinden ve partisinden destek istedik ama ‘Ben bir şey yapamam’ dedi.”

Çocuklara, gençlere doğayla uyum içinde yaşamayı öğretmeye çalıştıklarını söylerken böyle bir şeyle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden köylü, seslerinin duyulmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

O çipleri bize değil, Hylas'a takın

SONRAKİ HABER

İktidar yaz saati uygulamasında ısrarcı, okulların başlangıç saatlerini Valilikler ayarlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa