İktidar yaz saati uygulamasında ısrarcı, okulların başlangıç saatlerini Valilikler ayarlayacak
MEB, Valiliklere gönderdiği genelgeyle "kış saati" şeklinde düzenleme talebine karşılık yaz saati uygulamasının süreceğini belirterek ders saati başlangıç saatlerini Valiliklerin ayarlamasını istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim sendikaları ve veli derneklerinin, öğrencilerin zarar gördüğü gerekçesiyle kış saatı uygulamasına geçilmesi talebine rağmen iktidarın yaz saati uygulamasında ısrarı sürüyor. MEB veli ve öğretmenlerin kış saati uygulaması talebine karşılık Valilileklere genelge göndererek okullardaki ders saatlerinin planlanmasında gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal şartların göz önünde bulundurularak saatleri ayarlama yetkisinin Valiliklerde olduğunu iletti.
AA'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) illere gönderilen genelgede, il bazlı ders saati başlangıç saatlerini belirlemeye valiliklerin yetkili olduğu hatırlatılarak, okullardaki ders saatleri planlanırken, gün doğumu ve batımı saatleri ile toplumsal şartların göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret edildi.
Genelgede, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları istendi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla tüm il valiliklerine "okul ve ders saati uygulaması" konulu genelge gönderildi.
Mevzuatlarla gün ışığından daha fazla yararlanmak gerekçesiyle bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı hatırlatılan genelgede, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de ders yılının 180 iş gününden az olmamasının esas olarak belirlendiği aktarıldı.
İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan ilgili hükümlere yer verilen genelgede, ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin illerde valiliklere verildiği anlatıldı.
Genelgede, mevzuat hükümleri uyarınca yaz saati uygulamasının devam ettirilmesinedeniyle "kış saati" şeklinde düzenleme talebine ilişkin olarak, il bazlı mesai ve ders saati başlangıç saatlerini belirlemeye valiliklerin yetkili olduğu hatırlatıldı.
Gün doğumu ve batımı ile toplumsal şartlar göz önünde bulundurularak okullardaki ders saatlerinin planlanmasının derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenerek öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınması istendi.
EĞİTİM SENDİKALARI YAZ SAATİ UYGULAMASINA SON VERİLMESİNİ İSTİYOR
Eğitim sendikaları kalıcı yaz saatinin son bulmasını, yaz-kış saati uygulamasına geçilmesini talep ediyor.
Kalıcı yaz saati uygulamasının okul bileşenlerinde tahribat yarattığı vurgulanarak yaz-kış saati uygulamasına geçilmesi isteniyor.
AKP iktidarının İTÜ'nün halka açık olmayan enerji tasarrufu raporu gerekçesiyle savunduğunu ancak bilim insanlarının bu rapora itiraz eden araştırma sonuçları bulunduğunu belirtiyor. Sendikalar TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasının kalıcı yaz saati uygulamasının ilk yılında yapılan çalışmada, bir önceki yılın aynı aylarına göre elektrik enerjisi tüketiminde tasarruf sağlanamadığını saptadığını, sonraki yıllarda da sonucun değişmediğini belirtiyor.
Özellikle ikili öğretim yapan okullarda öğrencilerin ve annelerin kısa kış günlerinde, henüz gün doğmadan, karanlık sokaklarda, güvenlik sorunları endişesiyle yola çıkmak zorunda kaldığını, öğrencilerin sabahları uykularını yeterince alamadıklarını, kahvaltı yapamadıklarını, okula gelmek istemediklerini, ilk dersleri dinleyemediklerini ve anlayamadıklarını, karanlıkta güne başlayan öğrencilerin ilk derslerde açılamadıkları için uyukladığını ve derse katılamadıklarını belirtiyor. (HABER MERKEZİ)