17 Ekim 2024 16:19
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ekim 2024 21:31

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın öldürüldüğünü açıkladı

İsrail, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Gazze'de çatışmada öldürüldüğünü açıkladı. Hamas’tan henüz bir açıklama gelmedi. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Gazze'de katliamların süreceği mesajı verdi.

Fotoğraf: Mehrnews

Paylaş

Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'de öldürüldüğü açıklandı.

Akşam saatlerinde İsrail basını, İsrail ordusunun, Gazze'deki son çatışmada ölen üç Hamaslı arasında Hamas lideri Yahya Sinvar’ın olup olmadığını araştırdığını aktardı. Ordudan yapılan açıklamada “Şu anda teröristlerin kimliği teyit edilemiyor” denildi. Ordu, üç Hamaslının öldürüldüğü bölgede rehine bulunmadığını belirtti.

Aynı saatlerde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, X hesabından bir paylaşımda bulunarak “Her teröriste ulaşacak ve onları yok edeceğiz” ifadesini kullandı.

Birkaç saat sonra İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz'ın yaptığı  açıklamada ise öldürülen 3 Hamas savaşçısından birinin Hamas Lideri Yahya Sinvar olduğu kaydedildi. Sinvar'ın ölümü henüz Hamas tarafından doğrulanmadı.

NETANYAHU: SAVAŞ BİTMEDİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da X hesabından konuyla ilgili bir video mesaj yayımladı.

Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybettiğini söyleyen Netanyahu, “Hamas artık Gazze’yi yönetemeyecek” dedi.

"Savaş bitmedi" diyerek Gazze'ye yönelik saldırıların devam edeceğine işaret eden Netanyahu, “Yahya Sinvar öldürüldü, tüm rehineler geri gelinceye kadar tüm gücümüzle savaşacağız. Savaş henüz bitmedi. Hamas, Gazze’yi yönetemeyecek” ifadelerini kullandı.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın görevi teslim törenine katılmak için Tahran'a giden İsmail Haniye, 31 Temmuz 2024’te konutuna düzenlenen saldırıda öldürülmüştü. Haniye'nin yerine Yahya Sinvar seçilmişti. Ebu İbrahim takma adıyla da bilinen 61 yaşındaki Sinvar, İsrail'in arananlar listesinin başında yer alıyor.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus mülteci kampında doğan Sinvar, ilk olarak 1982'de 19 yaşındayken "İslami faaliyetler" nedeniyle ve ardından 1985'te İsrail tarafından tutuklandı. Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'in güvenini bu dönemde kazanmayı başaran Sinvar, Hamas'ın tanınan yöneticilerinden biri oldu.

1987'de Hamas'ın kurulmasından iki yıl sonra Sinvar, Hamas'ın El-Majd adlı iç güvenlik ağını kurdu ve yöneticisi oldu. 1988 yılında iki İsrail askerini kaçırdığı gerekçesiyle tutuklandı.

Sinvar, 1988 ile 2011 yılları arasında 22 yıldan fazla süreyi hücrede geçirerek İsrail'de tutuklu kaldı. 2011 yılında İsrail ile Filistinliler arasındaki esir takası sırasında serbest bırakıldı. Sinvar, bölgede İsrail ile çatışan güçlerin yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti'ne yakınlığıyla da biliniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Açık Radyo'nun 30 yılı

SONRAKİ HABER

Bakanlık kayyum eylemlerine müdahaleye "yasal zor kullanma yetkisi" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa