17 Ekim 2024 16:06

Bakanlık kayyum eylemlerine müdahaleye "yasal zor kullanma yetkisi" dedi

İçişleri Bakanlığı, Van'daki irade gaspına karşı düzenlenen eylemlere katılanlara yönelik polis müdahalesinin "yasal" olduğunu savundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Van Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan'ın seçildikten sonra memnu haklarının geri alınmasına karşı düzenlenen protestolarda polisin kullandığı şiddeti İçişleri Bakanlığına sordu. Altın'ın 15 Nisan'da verdiği önergede, yaşananlara işaret edilerek, kaç kişinin gözaltına alındığı ve bunlardan kaçının çocuk olduğu soruldu. Önergede sokağa çıkan yurttaşlara yönelik şiddetin nedeni ve bunda sorumlu olan kolluk kuvvetin cezalandırılıp cezalandırılmadığı soruldu.

Mezopotamya Ajansının aktardığı bilgilere göre, Altın'ın önergesine yanıt veren İçişleri Bakanlığı, önergede yer alan sorulara yanıt vermek yerine 2023 ve 2024 yıllında ülke genelinde yapılan eylem ve etkinliklerin sayısına yer verdi. Bakanlık ayrıca bu eylem ve etkinliklerin bir kısmına "yasal" çerçevede müdahalede bulunduklarını belirtti. Van'da meydana gelen ve 35 ile sıçrayan protestolara da işaret eden bakanlık, bu illerde 80 eylem ve etkinliğin yapıldığı ve bu eylem ile etkinliklere 13 bin 824 kişi katıldığı ileri sürdü. Bakanlık, bu eylemlerden 12’sine "yasal zor kullanma" yetkisi kapsamında müdahale edildiğini savundu.

TEPKİ GÖSTERDİ

Bakanlığın söz konusu yanıtına tepki gösteren Güneş, AKP’nin bölgede kaybettiğini ve bu nedenle halkın iradesini gasp etme girişiminde bulunduğunu, ancak halkın iradesine sahip çıktığını, polisin buna karşı şiddete başvurduğunu belirtti. Güneş, "Bakanlığın 'yasal zor kullanma' dediği şeyin sokak ortasında kadınları, gençleri, çocukları sigaya çekmek, ulusal, yöresel kıyafet giydi diye sorgulamak, gözaltına almak ve işkence uygulamak olduğunu yıllardır tecrübelerimizle biliyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail basını: Ordu, Yahya Sinvar’ın çatışmada ölüp ölmediğini araştırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa