17 Ekim 2024 17:29

CHP: İskenderun’daki angus sevkiyatı halkı hasta ediyor

İskenderun’da Limak Port üzerinden yapılan angus sevkiyatı sağlık problemine neden oluyor. Son günlerde yurttaşların hastalığına neden olan angus sevkiyatına ilişkin CHP, önlem alınmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

CHP, İskenderun’da angusların yanaştığı liman olan Limak Port’un önünde açıklama yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu’nun ve Milletvekili Nermin Yıldırım Kara’nın katıldığı açıklamada “Angus sevkiyatı İskenderun’u hasta ediyor” denildi.

İskenderun’da halk angus sevkiyatı nedeniyle sağlık sorunları ile karşı karşıya. İskenderun’da Limak Port aracığlığla Türkiye’ye getirilen 600 bin canlı hayvanın neredeyse tüm nakliyesinin buradan yapıldığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, “AKP iktidarı Türkiye’yi Latin Amerika’dan getirilen canlı hayvanlara muhtaç etmiştir. Burada yaşanan sorun ise, özellikle bu canlı hayvanların gelişiyle insanlarımız sağlıksız koşullara, uzak ülkelerden geldiği için uzun süren yolculukta hayvanlarla gelen böcekler, sineklerin saldırısına maruz kalıyor” dedi.

“HASTANELER DOLU, BİR AN ÖNCE ÖNLEMLER ALINSIN”

Hastanelerin anguslar nedeniyle meydana gelen sağlıksız koşullardan kaynaklı dolu olduğunu belirten Karasu, “Bir ilçenin içinde taşımanın yapılması ne kadar sağlıklı? Genel müdür çıkıyor herhangi bir koku duymuyorum diyor. İskenderun’da bir hastaneye gidip bakın.  Buradaki insanlar rahatsız. Bir an önce önlemlerin alınması gerekiyor. Getirilen hayvanların sağlık kontörlerin yerine getirilmesi, insanların mağduriyetlerinin giderilmesi, yerlerinden uzak liman aracalığıyla transferlerin yapılması gerekiyor. İskenderun’u önce deprem vurdu, sonra da bu tarz hastalıklara mahkum bırakmayın” diye konuştu.  

“ÖLEN ANGUSLAR KÖRFEZE ATILIYOR”

İskenderun’daki angus sevkiyatının yarattığı sorunlara ilişkin yazılı açıklama yapan CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da “Ülkemizdeki et fiyatlarını düşürmek, arz-talep dengesini sağlamak için, yaklaşık 10 yıldır canlı hayvan ithal ediyoruz. Kamuoyu, bu süreci, Güney Amerika’ya özgü bir sığır cinsi olan angus ile tanıyor. Arşivler, angus ithal edilmesinin yol açacağı olası problemlerle ilgili haberlerle dolu. Bizler de İskenderun’da uzun yıllar yürüttüğümüz çevre mücadelesinde bu konuyu ele aldık. Çünkü Limak Port üzerinden yapılan angus sevkiyatı, İskenderun’u yavaş yavaş hasta ediyor. 10 bin kilometre uzaktan, başka bir iklim ve coğrafyadan getirilen bu hayvanlar, kaçınılmaz olarak, çok yoğun bir koku ve kirliliğe neden oluyor. Gemide ölen anguslar İskenderun Körfezi’ne atılıyor, sevkiyat sırasında kaçanlar ise trafik kazalarına neden oluyor” dedi.

SALGIN TEHLİKESİ HİÇ DE UZAK DEĞİL

İskenderun’da yurttaşların yoğun biçimde cilt yaraları şikayetiyle hastanelere başvurduklarını söyleyen Kara, “İnsanlarımız kaşıntı, kızarıklık, şişkinlik ve nihayetinde iltihap dolu yara şikayetiyle sağlık kurumlarının kapısına yığılmış durumda. Sinekler öbek halinde kent merkezinin içine yayılmış durumda. Görüntüler, bir halk sağlığı sorunuyla karşı karşıya bulunduğumuzu; bir salgın tehlikesinin hiç de uzakta olmadığına işaret ediyor. Yara içindeki yurttaşlarımızın görüntüleri, şikayetleri karşısında yetkililer halen suskun. İktidar, çözüm önerilerimizi dinlememiş; İskenderun’u bilerek, birilerini zengin etme hesabıyla, kirlilik ve hastalığa teslim etmiştir” diye ifade etti.

“MİKROBA BOĞULMAK İSTEMİYORUZ”

Kara son olarak, “Kenti istila eden sineklerin bir hastalık taşıyıp taşımadığı araştırılmalı, ilaçlama gibi önlemlerle bu sineklerin daha fazla yayılmasına engel olunmalıdır. Ama en önemlisi yerli et üretimini artıracak, böylece başka bir kıtadan ithalat yapmayı gereksiz kılacak bir hayvancılık politikası geliştirilmelidir. İskenderun halkı olarak, çıkar çevrelerinin cepleri dolsun diye mikroba boğulmak istemiyoruz” diye konuştu. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de sağlık emekçilerinden sağlıkta şiddete tepki

SONRAKİ HABER

Erdoğan-Barzani görüşmesi | Kuyumcuoğlu: Türkiye Kürt siyasi dinamiklerini kontrol altında tutmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa