18 Ekim 2024 04:22

Sendikaların bu süreçte öz eleştiri vermesi lazım

Türk-İş'in 20 Ekim'de Ankara mitingine hazırlanıyor. Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Atak, "Türk-İş'in savunma sanayii işçisininin ücretlerindeki erimeyi alanda söylemesi lazım" dedi.

Fotoğraf: Berivan Özkara/Evrensel

Paylaş

Berivan ÖZKARA

Eskişehir

T. Harb-İş Eskişehir Şubesi, Türk-İş’in 20 Ekim’de Ankara’da düzenleyeceği miting için hazırlıklarını sürdürüyor. Son süreçte işçilerin talepleri karşısında sendika yönetimlerinin iyi bir sınav veremediğini belirten Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, “İşçiler sendikalara dair umutsuzluğa kapılmış. Sendikaların öz eleştiri vermesi gerekiyor” dedi.

Harb-İş üyelerinin uzun bir süredir eylem yaptığını hatırlatan Hasan Atak, “İstediğimiz bir sonuca ulaşamadık. Zaten bu anlamda da bir öz eleştiri yapılması gerekiyor. Aslında son 21 yıldır Türkiye’deki ekonomik ve sosyal gelişmelere göre ben iyi bir sınav veremediğini düşünüyorum. Sendika yöneticilerinin bir öz eleştiri yapması gerektiği taraftarıyım. Biz üyemize istediğimizi alabildik mi, istediğimizi verebildik mi, hayat pahalılığı karşısında alım gücümüzü koruyacak politikaları hayata geçirebildik mi? 21 yıldır savunma sanayisi işçisinin maaşı hep azalmış, hiç artış yok” dedi.

Bugün F16’ların bakımının, bunlarla ilgili sistemlerin işçiler tarafından yapıldığını belirten Atak, “Eğer bu ülkenin savunma sanayisinin güçlü olmasını istiyorsanız, yetiştirdiğiniz insanları korumakla mükellefsiniz. Bizde tek başına bir onarım, tamir, bakım yapmak için 8 ila 10 yıl içerisinde bir tecrübe gerekiyor. Bu da usta çırak ilişkisiyle oluyor” diye konuştu.

‘İNSANLAR UMUTSUZLUĞA KAPILMIŞ DURUMDA’

Sene başında Ankara’ya gitmeye çalıştıklarını aktaran Atak, “Bilmediğimiz bir el bizi orada engelledi ve biz Ankara’ya gidemedik. Bu yüzden şu an biz doğal olarak üyemizi motive etmekte zorlanıyoruz. Özellikle bir umutsuzluğa kapılmış insanlar ve artık sendikalardan çekiliyorlar. Şöyle haklı bir algı var çünkü. ‘Hükümet ne verirse onu alıyoruz zaten.’ İşçi, sendikayı hükümetin güdümünden çıkamayan bir pozisyona düşmüş görüyor. Burada 2 bine yakın üyemiz var. Bütün yönetim iş yerlerimizde atölye atölye gezdik. Arkadaşlarımızı ikna etmeye çalışıyoruz. Biz işçi sınıfının birliğine, beraberliğine, bütünlüğüne inanıyoruz. İşçi sınıfının sadece iki üç şubenin çabalarıyla bir kazanım elde edemeyeceğini görüyoruz” diye konuştu.

Mitingin çok daha önce yapılması gerektiğini ifade eden Atak şöyle devam etti: “Şu anki tablo bundan bir buçuk yıl önce okunup o zaman eylemler başlasaydı şimdi başka bir noktada olurduk. Bu anlamda geç kalınmış bir eylem. Ama biz her zaman alınan eylem kararlarına uymalıyız. İşçi sınıfının birlik ve beraberliğine adım atılacak her yerde biz varız.”

‘ALANDA ÜCRETLERDEKİ ERİME İFADE EDİLMELİ’

Türk-İş Genel Merkezinin eylemlerin merkezine ‘gelir vergisinde düzenlemeyi’ koyduğunu vurgulayan Atak şunları söyledi: “Biz daha önce mayıs-haziran ayında yüzde 15’lik vergi dilimine girerken şimdi şubat ayında yüzde 20’lik dilime giren insanlar var. Emeğiyle geçinen insanlarla alay ediyorlar. Böyle bir vergi düzenlemesi hiçbir yerde yok. Bizim şu an yüzde 64’ün üzerinde kaybımız var. Bütün toplu sözleşme maddelerinde yüzde 100’ün üzerinde iyileştirme yapılmalı ki biz bundan 4-5 sene önceki seviyemize çıkalım. Alana gittiğimizde Türk-İş bunları ifade etmeli. Türk-İş’in sözleşme masasına bunları görmeden gitmemesi gerekiyor.”

Sendikaların işlevlerini yitirmiş vaziyette olduğunu belirten Atak, “Siyasi iktidara kolaylaştırıcı ve yakın gözükmek için her türlü şeyi yapan insanların asli görevlerini yapacaklarına inanmıyorum. Sorunlardan biri de sendikalar siyasete bulaşmasın demek. İngiltere’de sendikalar parti kurup iktidara geliyorlar ve bunu kimse yadırgamıyor. Ancak sadece hükümete yaranabilmek için adım atamaz hale geldiysen başarılı olamazsın. Bir diğer nokta sendikaların tüzükleri demokratik tüzükler değil. Sendikalar yasası demokratik değil. Bunların tamamının değiştirilmesi gerekir. Ama bunların değiştirilmemesinin sebebi de bana göre mevcut yasa koyucularla sendikalar arasında gizli bir anlaşma var. İki taraf da birbirine ses çıkarmıyor. Türkiye’de sendikalar yasasından tutun da yönetmeliklere kadar her şeyin değiştirilip sıfırdan yeni bir yapılanmaya gidilmesi lazım” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

“Savaş biterse para kazanamazlar”

SONRAKİ HABER

Muğla Dalaman ve Ortaca'da orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa