18 Ekim 2024 13:12

Foça’da ‘Kaçak Hafriyat’ sahasındaki yangına müdahale edilmedi mi?

Foça’da kaçak hafriyat döküm alanında çıkan yangına ilişkin gazetemize ulaştırılan görüntüde, iş makinası ve çalışan kişilerin bulunduğu ancak yangının ilk anlarında müdahale edilmediği görüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Foça’ya bağlı Fevzi Çakmak Mahallesi Kapukaya mevkiindeki ‘kaçak’ hafriyat döküm alanında son 5 ayda çıkan iki yangın nedeniyle 360 hektar ormanlık alan kül oldu. 5 Ekim'de çıkan yangına müdahale edilmediğini ileri süren ve adının açıklanmasını istemeyen bir vatandaş çektiği dron görüntüsünü gazetemize ulaştırdı.Yangının başladığı ilk anlarda çekildiği belirtilen görüntülerde alanda iş makinası ve çalışan kişilerin bulunduğu ancak yangına müdahale edilmediği görülüyor. Yangının çıktığı gün alana giden Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yürütme Kurulu üyeleri ve Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Deniz Kaptanoğlu alanda gördükleri beyaz cip ve hurda toplama aracını Foça Jandarma Komutanlığına verdikleri ifadelerinde anlattılar. Alana geldiklerinde gördükleri araçların hızlıca kaçak hafriyat alanından uzaklaştıklarını ifade ettiler.

İzmir Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz ocak ayında izinsiz hafriyat ve moloz döküm sahası açan F.Ö'ye 433 bin lira idari para cezası uygulamıştı. Foça İlçe Jandarma Komutanlığı da hafriyat sahasına döküm yapan kamyonlara ceza kestiklerini ifade ediyor. Ancak kamyonlara cezai işlem uygulanmasına rağmen kaçak hafriyat ikinci yangın sonrasına kadar çalışmaya devam etti.

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde yer alan “İnşaat/yıkıntı atıklarının, üretici ve taşıyanları tarafından belediyelerin veya mahallin en büyük mülki amirinin gösterdiği ve izin verdiği geri kazanım ve depolama tesisleri dışında denizlere, göllere, akarsulara veya herhangi bir yere dökülmesi ve dolgu yapılması yasaktır” düzenlemesine rağmen mera alanına moloz dökülmesi bölge halkının tepkisine neden oluyor.Foça Belediyesi ve kaymakamlığın tepkilere rağmen önlem almadığını belirten Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platform Yürütmesi “Uyarılarımız dikkate alınsa 360 hektarlık alan yani 51 futbol sahasındaki ormanlık alan yanmamış olacaktı. Sorumlular hakkında yasal işlemin yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Yenidoğan Çetesi'ne tepkiler yükseliyor: Temel sorun sağlıkta özelleştirme

SONRAKİ HABER

Ziraat Bankasının Messi’li reklamına tepki: "2 milyarlık reklam kamu yararına mı?"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa