18 Ekim 2024 15:05
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ekim 2024 16:17

MESS Genel Kurulu | Erdoğan işçilerle patronları aynı 'cephe'ye çağırdı

MESS 51. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail tehdidi" hatırlatması ve "iç cephe" vurgusu yaptı. İşçi ve patronları aynı "cephe"ye çağırdı.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) 51. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. "Yıllık enflasyon son 4 ayda 26,1 puan geriledi. Yeterli mi, değil. Yeterli olmadığının biz de farkındayız. İnşallah biraz daha sabredecek ve çok daha güzel neticeleri göreceğiz" dedi.

İşçi ve patron fark etmeksizin tüm sendikaların "yumuşama iklimine" destek vermesini istedi, "iç cephe" vurgusu yaptı: "İsrail’in koç başı olarak kullanıldığı kirli planın hedefine ulaşamaması her şeyden önce Türkiye’nin 85 milyon olarak kenetlenmesine bağlıdır. İç kalemizde bir gedik açılırsa, Allah korusun dışarıda verdiğimiz mücadelenin bir anlamı kalmaz. Tüm siyasi partilerin, tüm sendikaların, hangi görüşe mensup olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşlarımızın kardeşlik seferberliğimize samimi destek vermesini bekliyoruz."

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ İŞ GÜCÜNE SOKMA HEDEFİ

MESS için "Sendikamız" diyen ve Genel Başkan Özgür Burak Akkol'u tebrik eden, patronlara teşekkür eden Erdoğan, Merkez Bankası brüt rezervlerinin 156 milyar dolar olduğunu söyledi ve yıllık ihracatın eylül ayı itibarıyla 260 milyar doları geçtiğiyle övündü.

Patronların en çok şikayet ettiği şeyin "çalıştıracak personel bulamamak" olduğunu öne süren Erdoğan, "İş Gücü Uyum Programı" ile kadınlar, engelliler ve üniversite öğrencilerinin "iş gücüne geçişini kolaylaştırmayı" hedeflediklerini açıkladı. İhracatçının yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.

"BİRAZ DAHA SABIR"…

Erdoğan, enflasyonun yavaş yavaş dizginlenmeye başladığını öne sürdü ve yine "biraz daha sabır" istedi.

"Deprem harcamaları dışındaki tüm harcamalarda tasarruf bilincini ön planda tutuyoruz. Artık sırada yapısal reformlarda mesafe katetmek var" dedi.

KILIÇDAROĞLU'NA: "ACIYARAK BAKIYORUZ"

"Bu ülke yabancı yatırımcılara kendi ekonomisini şikayet eden ana muhalefet partisi genel başkanları gördü. Meclis kürsüsünden iş dünyasına tehditler savuran siyasetçiler gördü. İktidara muhalefet etmeyi semaye ve yatırım düşmanlığına çeviren zihniyetin her çeşidine şahit olduk" sözlerini sarf eden Erdoğan, hakkında çıkarılan "zorla getirme" kararına tepki gösteren CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı.

Erdoğan, "Bir teselli olarak şunu da söylemek isterim. 21'inci yüzyıl Türkiye'sine asla yakışmayan  bu arkaik zihniyetin 13 seçim yenilgisi sonrasında bizzat partileri tarafından Türk siyasetinden perte çıkarılmasını, ülkemizin kalkınmasına yolculuğu adına fevkalade önemli buluyoruz. Sırtından hançerlenmenin öfkesini sosyal medyada sürekli birilerine hakaret ederek çıkarmaya çalışanlara sadece acıyarak bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İÇ CEPHE" VURGUSU

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin hayrına olacağına inandığımız hiçbir meselede başkalarının ne dediğini umursamadık. Güven ve istikrar ortamının bozulmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Ülkemizi kardeşlikle büyütmeye devam edeceğiz. Siyasetten topluma sirayet edecek yumuşama ikliminin kökleşmesinde işçi ve işveren fark etmeksizin tüm sendikalarımızın desteği çok ama çok önemlidir. 

Bölgemizde gerilimin had safhaya tırmandığı bu dönemde toplumumuzun tüm kesimleri arasındaki diyalog zeminini genişletmemiz gerekiyor. İsrail’in koç başı olarak kullanıldığı kirli planın hedefine ulaşamaması her şeyden önce Türkiye’nin 85 milyon olarak kenetlenmesine bağlıdır. İç kalemizde bir gedik açılırsa, Allah korusun dışarıda verdiğimiz mücadelenin bir anlamı kalmaz. Gün, bir olma, birlik olma, ezeli ve ebedi kardeşliğimizi güçlendirme günüdür. Tüm siyasi partilerin, tüm sendikaların, hangi görüşe mensup olursa olsun tüm sivil toplum kuruluşlarımızın kardeşlik seferberliğimize samimi destek vermesini bekliyoruz. İşçi olmadan işveren olmaz, işveren olmadan işçi olmaz, devlet olmadan hiçbiri olmaz."

IŞIKHAN MESS'E VE AKKOL'A ÖVGÜLER DÜZDÜ

Programda Erdoğan'dan önce konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, MESS'i "önemli bir yol arkadaşı" olarak gördüklerini söyledi ve hem MESS'e hem de Genel Başkanı Özgür Burak Akkol'a övgüler düzdü.

Koç Holding'in Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı olan Akkol, MESS'in yanı sıra Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) da Yönetim Kurulu Başkanı ve İŞKUR Yönetim Kurulu Üyesi.

Bakan Işıkhan, son dönemde "çalışma hayatına dinamizm getirdiğini" söylediği MESS'in "örnek bir organisyon" haline geldiğini ve "işçi-işveren-devlet üçlü sacayağında kritik bir role sahip olduğunu" ifade etti. MESS'in çalışma hayatına dair önerilerini "değerli" kabul ettiklerini söyledi. Özgür Burak Akkol'u ve yönetim kurulunu tebrik etti.

BAKANLIK "YENİ ÇALIŞMA DÜZENİ" İÇİN SEFERBER OLMUŞ!

Sermayenin yarım yüzyıllık hayali olan "esnek çalışmanın" yasal bir güvenceye kavuşturulması ve kurallı çalışmanın çalışma hayatından kovulmasını amaçlayan girişimin bu yıl Meclis gündemine gelmesi beklenirken Işıkhan'dan "yeni çalışma düzeni" için seferber oldukları duyurusu geldi.

Yapay zeka, robotik teknolojileri ve dijital dönüşüm vurgusu yapan Işıkhan, "Yeni nesil çalışma modellerini ve teknolojilerini çalışma hayatına entegre ederek Türkiye'nin bu alanda oyun kurucu olmasını hedefliyoruz. İşçi-işveren ilişkilerinin bu yeni düzene uyumu için tüm imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız" dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hamas, Yahya Sinvar’ın İsrail saldırısında öldüğünü doğruladı

SONRAKİ HABER

SES: 12 bebeğin ölümü, sağlık sistemindeki çöküşün sonucudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa