19 Ekim 2024 07:03

Gebze’den Türk-İş’e bağlı sendikalara üye işçiler: Yoksulluk dayatmasına itiraz etme günü

Gebze’den Petrol-İş ve Türk Metal üyesi işçiler Ankara’da yapılacak Türk-İş mitingini değerlendirdi. İşçiler, “Tartışılacak şeyler olsa da şimdi bu mitingde taleplerimizi haykırma zamanı" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Türk-İş’in Ankara mitingi yarın yapılacak. Gebze’de Petrol-İş ve Türk Metal üyesi işçiler “Ne kadar tartışılacak şeyler olsa da şimdi bu mitingi güçlendirme, taleplerimizi haykırma zamanı” diyor.

Türk-İş’in Ankara mitinginin “göstermelik” olduğunu düşünen Petrol-İş üyesi bir işçi, “Bizim fabrikada sözleşme sürecinden bu yana kötü giden bir süreç var. Hatta öyle ki, ara ara ‘Sendikadan istifa edelim’ diyen bile oluyor. Çünkü konfederasyonumuzun da dediği gibi ‘Zordayız, geçinemiyoruz’ noktasındayız. İş böyle olunca, yapılan eylemlerin, yapılacak olan mitingin gerçekliğine inanmıyor kimse. Ankara mitingi bana göstermelik geliyor. Çünkü ‘reis’ ne derse o oluyor son kertede” diyor.

Petrokimya iş kolunda çalışan bir başka işçi de “Sendika temsilcileri de miting için çok çabalamıyor bence. Sanki, ‘Ne kadar az kişi katılırsa, o kadar iyi’ düşüncesi var. Gruba sadece mesaj atarak kaç kişiyi mitinge götürebiliriz ki? Bu gibi hesaplar işçilerin mitinge topyekun katılmasının önünde bir engel” diyor.

Türk Metal üyesi bir işçi de 1 saatlik iş durdurma eylemini uygulamayan sendikacılara kızgın. Metal işçisi şunları söylüyor: “Şimdi bizi Ankara’ya götürecekler. Tamam gidelim, amenna ama sendikacılara neden 1 saatlik iş bırakma eylemine katılmadık diye sorduğumuzda, ‘Sadece kamu işçileri yaptı’ diye gülünç bir cevap aldım. Konfederasyon yıllar sonra elle tutulur bir karar almıştı ama bizim sendika onu bile yapmadı, şimdi miting için uğraşıyorlar. Benim bir pazar günüm var, eyvallah gidelim ama iş durdurmada sessiz kalanların bu mitingi kendilerine mal etmeleri saçma.”

Bu mitingin son olmaması gerektiğini dile getiren Petrol-İş üyesi bir işçi de “Ne kadar tartışılacak şeyler olsa da şimdi bu mitingi güçlendirme, taleplerimizi haykırma zamanı” diyor. Üç konfederasyonun ortak hareket etmemesini eleştiren işçi şöyle devam ediyor: “Biz işçilerin sorunları ve talepleri ortak, o zaman neden yan yana gelemiyoruz, neden ortak bir miting ya da ortak iş bırakma eylemi yapamıyoruz? Umarım bu miting son olmaz, bundan sonra üç konfederasyon yan yana gelerek bir şeylere girişirler. Tartışacak çok şeyimiz, eksik gördüğümüz çok yan olsa da şimdi 20 Ekim mitingini güçlendirme zamanı. Taleplerimizi hep birlikte haykıracağız, taleplerimiz için mücadele edeceğiz. ‘Ama, fakat, lakin demeden hep birlikte 20 Ekim mitinginde buluşalım.”

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de Süleymancıların açmak istediği yurt hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanı'ndan Yenidoğan Çetesi açıklaması: 2023 Mayıs ayında tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa