18 Ekim 2024 16:23

Çatalca’da İzzettin köyü mera alanlarını savundu, ÇED toplantısını yaptırmadı

İstanbul Çatalca ilçesi İzzettin köyü sakinleri, GES ve Elektrik Depolama Tesisi projesine dair şirketin ÇED için bugün yapmayı planladığı halkın katılım toplantısını yaptırmadı.

Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması

Paylaş

İstanbul Çatalca ilçesi İzzettin köyü sakinleri, Karapinar Elektrik Üretim Ve Ticaret Ltd. Şti’nin GES ve Elektrik Depolama Tesisi projesine dair bugün yapılması planlanan ÇED raporunun sunulacağı halkın katılım toplantısını yaptırmadı. Mera alanlarına proje yapılmasına karşı olduklarını dile getiren köylülere Çatalca Belediye başkanı Erhan Güzel, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, TMMOB Ziraat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Kuzey Ormanları Savunması ve çeşitli siyasi parti temsilcileri destek verdi.

“KÖYLÜMÜZ İSTEMİYOR”

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel yaptığı açıklamada böyle verimli bir toprakta, verimli bir mera arazisinde bu projenin yapılmasını bu köyün halkının istemediğini belirterek; “Bu köyde geçimini hayvancılıkla sağlayan birçok aile var. Burada kurbancılık yapan 77 hane var. Geçim kaynaklarının birincil alanlarından biri bu proje arazisidir. İl Tarım Müdürlüğü’nünde GES projesi için olumsuz görüşü bulunmaktadır. Şu anda araziye gidip bakarsak koyunların otladığını göreceğiz. Hayvanların mera arazisinin bu şekilde projelendirmesini köylümüz istemiyor” dedi

“KÖYLÜLER VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİ KAYBETMEMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYOR”

 TMMOB Ziraat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran konuya dair açıklamasında şunları söyledi: “Büyükşehir yasası sonrası İstanbul’un birçok köyü mahalleye döndü. Mahallelerin bütün varlığı belediyelerin ötesine geçti dolayısıyla bu meralar da, büyün köy tüzel kişiliğine ait varlığın tamamı belediyelerin ötesine geçti. Bu yolla Türkiye’deki hemen hemen tüm köy varlıkları talan edildi. Bu talanın durdurulması mümkün olmadı fakat daha sonra köylülerin biz mahalle olmak istemiyoruz, köy gibi işlem görmek istiyoruz talepleri üzerine bu sefer kırsal mahalle kavramını çıkardılar. Kırsal mahalleyi de çiftçiler köylüler şöyle reddetti köy tüzel kişiliğine ait bütün varlıklarını bize iade ederseniz kırsal mahalle olmayı kabul ederiz ama iade etmezseniz bir anlamı kalmıyor. Bu köydeki birlikteliğin bütün köylere yansımasını diliyorum. Köylüler haklı olarak en verimli tarım arazilerini kaybetmemek için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı'ndan Yenidoğan Çetesi açıklaması: 2023 Mayıs ayında tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa