18 Ekim 2024 21:02

Sosyal İş İzmir Şubesinin kapatılmasına tepki

Sosyal İş Sendikası İzmir Şubesi'nin sendika Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından kapatılmasına üyelerden tepki geldi: “Karar sınıf mücadelesine ve işçi haklarına aykırıdır.”

Logo: Sosyal İş

Paylaş

DİSK/Sosyal İş Sendikası İzmir Şubesi'nin Sosyal İş Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından kapatılması ile ilgili olarak bazı şube yönetim kurulu, disiplin ve denetleme kurulu üyeleri ile iş yeri temsilcileri ve delegeler yazılı bir açıklama yaptı.

Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Fikret Savaş, Cem Bolat, Yasemin Özen, Şube Denetleme Kurulu Üyesi, Serdal Bayram Şube Disiplin Kurulu Üyesi Erkan Kara ile bazı iş yeri temsilcileri ve delegelerinin imzası bulunan açıklamada, Sosyal İş İzmir Şubesi'nin halihazırda toplu iş sözleşmesine dahil onlarca iş yeri ve 500 civarında üyesi varken Sosyal İş Genel Yönetim Kurulu tarafından 3 Ekim 2024 tarihinde seçilmiş Şube Yönetiminin görevden alınarak Şubenin kapatıldığı belirtildi.

“KAPATMA KARARI ŞUBE YÖNETİMİ VE DELEGERLE PAYLAŞILMADI”

Kapatma kararının Yönetim, Denetleme, Disiplin Kurulları üyeleri ve seçilmiş delegelerle dahi paylaşılmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Öncesinde İzmir'de ofisi bulunan ve 100'e yakın üyemizin olduğu bir iş yeri hiçbir gerekçe olmadan Tüzük hükümlerimize de aykırı bir biçimde İzmir Şubeden alınarak Genel Merkeze aktarılmış, şube kapatma gerekçesi üye sayısının yetersizliği olarak ifade edilmiştir. Bir diğer kapatma gerekçesi olarak İzmir Şube Yönetim Kurulu'nun çalışmadığı iddia edilmiş, somut veriler ve raporlar ile ispat yükümlülüğü olan bir sav olmak ile birlikte gerçekle hiçbir ilgisi de bulunmamaktadır" denildi.

Şube Yönetimi göreve geldikten sonra üye kaybı yaşanmadığı, resmi görüşmesi olan tüm iş yeri ile görüşüldüğü, örgütlenme kapsamına giren iş yerleri ile temasların devam ettiği ifade edilerek, "Şubenin kapatılması sendikamıza ve sınıf mücadelesine zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır" diye eklendi.

Yapılan tüm görüşmelere rağmen, Sosyal İş Genel Merkez Yönetiminin Şubenin kapatılması konusunda ısrarcı olduğu belirtilen açıklamada, "Buna karşı demokratik bir yol olarak İzmir Şube için Olağanüstü Kongre kararı alınmasını, mevcut Şube Yöneticilerinin aday olmayacağı, üyelerin iradesiyle yeni bir yönetimin oluşturulması önerisinde bulunulmuştur. Ancak Genel Merkez Yöneticileri, Olağanüstü Kongre kararı almayacaklarını ve Şubeyi kapatıp yerine atamayla İl Temsilcisi belirleyeceklerini açıklamışlardır" ifadelerine yer verildi.

“SENDİKAL MÜCADELEDE İŞÇİNİN İRADESİ BELİRLEYİCİ OLMALI”

12 Eylül darbesi sonrası İş Kanunu ve Sendikalar Kanunu'nda yapılan değişikliklerle iş yeri temsilcilerinin ve yöneticilerin, işçilerin iradesiyle değil, üst yönetimler tarafından görevden alınabileceği hükümlerinin getirildiği hatırlatılan açıklama şöyle devam etti: "Bu da sendikal bürokrasiyi artırmıştır. Sınıf mücadelesi verdiğini iddia eden sendikaların, bu antidemokratik uygulamalara karşı durmaları ve bunları değiştirmeleri gerekirken, koltuklarını korumak için bu 12 Eylül Darbesinin ürünü olan yöntemleri kullanması kabul edilemez. DİSK, uzun süre bu bürokratik yetkilere karşı direnmiştir. Uluslararası Sendikal Konfederasyonların da kabul etmediği bu uygulamalar sendikalar kavramına, sınıf mücadelesine ve işçi haklarına da aykırıdır. O nedenledir ki bu türden yetkiler doğrudan Genel Kurula verilmiştir. Genel Kurul mutlak olan bu yetkiyi 5 kişilik bir kurula devredemez. Zira böyle bir yetki devri yaşadığımız gibi keyfi işlemler yapma sonucunu doğurur.

Bizler, sendikal mücadelede işçinin iradesinin belirleyici olduğu bir anlayışı savunuyoruz. Kişisel çıkarlar üzerine kurulmuş ve sendikal mücadele tarihinde başarısızlığı defalarca kez kanıtlanmış 'merkezden yönetici belirleme' gibi antidemokratik bir yaklaşımı hiçbir koşulda kabul etmiyoruz. Bugün yaşanan bu keyfi tutum sadece İzmir Şubeyi ilgilendiren bir yaklaşım değildir. O sebeple Sosyal İş'in diğer şubelerini, delegeleri ve üyelerimizi sendikamıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yaşanan bu durumu Türkiye İşçi sınıfı ve demokratik kamuoyunun bilgisine ve değerlendirmesine sunarız. Bu karara karşı işçi ve üye arkadaşlarımızın iradesiyle her türlü fiili, meşru ve hukuki yöntemlerle mücadelemizi sürdüreceğiz." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep ve Maltepe’de direnişteki işçilerle dayanışma: "İşçiler ölüm düzenine boyun eğmeyecek"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa